Niet alleen het dak, maar ook de toren van Grote Kerk Naarden wordt aangepakt
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het werk aan de toren kan in april starten.
Het werk aan de toren kan in april starten. (Foto: Bob Awick)

Niet alleen het dak, maar ook de toren van Grote Kerk Naarden wordt aangepakt

NAARDEN - De gemeente wil ruim een half miljoen euro investeren in de renovatie van de toren van de Grote Kerk. Wethouder Alexander Luijten meent dat het beter is om nu - terwijl de dakleien al worden vervangen - bij dit werk aan te haken en ook de toren te renoveren.

Er waren al langer plannen om de toren eens goed aan te pakken. Er waren in 2014, destijds nog door de gemeente Naarden, al potjes subsidie aangevraagd en berekeningen gemaakt. Een groot gedeelte van het geld is dus al binnen. Maar door prijsstijgingen in de bouw is er extra geld nodig. Als de raad akkoord kan het werk half april al beginnen.

Gemiddelde staat
Luijten: "De restauratie aan de toren wordt tegelijkertijd uitgevoerd met die van de Grote Kerk zelf. De staat van de toren is 'gemiddeld'. Vorig jaar moesten er noodvoorzieningen worden getroffen vanwege loszittende delen in de gevel. We willen graag dat de toren er weer goed bij staat en daardoor gaat het werk wel iets verder dan enkel oplappen." 

Echte renovatie
Om de twee restauraties gelijk op te laten lopen, wordt er nu wel gekozen voor vervanging van de leien op het dak van de toren in plaats van herstel van het leiendak, zoals eerst was bedacht. Er is dus echt sprake van een renovatie. Door samen op te trekken met het werk van de stichting en dus dezelfde steiger te gebruiken kunnen we de kosten drukken. Ook menen we hiermee de overlast voor omwonenden te beperken."

Toren in erfpacht
De wethouder spreekt de wens uit om de toren, die dus eigendom is van de gemeente, in erfpacht over te doen aan de Stichting Grote Kerk Naarden. Dat is iets waar de kerk al eerder van heeft gezegd daarvoor open te staan. As uitgangspunt voor de overdacht wil de gemeente de toren in redelijke conditie opleveren, zonder dat er op korte termijn grote investeringen nodig zijn.

Budget
De raad zal zich op 3 april uitspreken over het verstrekken van het benodigde budget.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>