Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Gemeente kan maar geen afspraken maken over sociale huur

Politiek

GOOISE MEREN - Het lukt de gemeente Gooise Meren maar niet om met woningcorporaties tot afspraken te komen over het op peil houden van de voorraad sociale huurwoningen. Dat meldt het gemeentebestuur aan de raad. Er werden de afgelopen maanden meerdere gesprekken gevoerd, maar zonder resultaat. 

Gooise Meren vraagt de woningcorporaties te garanderen dat het aantal sociale huurwoningen tenminste gelijk blijft, maar dat kunnen de gezamenlijke corporaties niet. De gemeente waarschuwt daarom dat er rond 2023 te weinig sociale huurwoningen zijn, minimaal zo'n 350 woningen.

De woningcorporaties hebben al meerdere voorstellen gedaan, maar zelfs met het meest recente voorstel neemt het aantal sociale huurwoningen af. De grootste schuldige daarvan is woningcorporatie Dudok Wonen, dat als enige corporatie niet kan bijdragen aan het op peil houden van de voorraad. De reden: Dudok Wonen verkoopt teveel sociale huurwoningen. De gemeente heeft Dudok Wonen gevraagd de verkoop in ieder geval tijdelijk op te schorten. Dat wil Dudok Wonen niet, omdat de verkoop voor de corporatie van levensbelang is. 

Gemeente drukt nog meer haar stempel
De starre houding van Dudok Wonen zorgt er volgens de gemeente voor dat er geen gezamenlijke afspraken gemaakt kunnen worden op dit moment. De gemeente stelt wel voor om verder te onderhandelen. Daar komt bij dat de gemeente de regie van voor het maken van de afspraken meer naar zich toe trekt. Dat is eigenlijk niet hoe het normaal hoort te gaan, maar gezien de voortgang van de onderhandelingen ziet de gemeente wel noodzaak om nog meer haar stempel op het proces te drukken.

Uit de krant