Afbeelding

Hackers vallen website gemeente Bussum aan

Algemeen

update BUSSUM - De website, het intranet en RaadsInformatie Systeem (RIS) van de gemeente Bussum zijn gisteravond laat aangevallen door de Turkse hackersgroep '1923Turk'. Ernstige schade is niet toegebracht, ook is geen informatie uit de servers getrokken.

De hackersgroep kondigde zondag aan meer dan 3600 Nederlandse sites te zullen bekladden. Naast Bussum werd onder meer ook Diemen bedreigd door het collectief.

De lijst van de hackers bevat ook de sites van sportverenigingen en kleine bedrijven. SBS6-weerman Piet Paulusma zou eveneens op de korrel worden genomen. De overeenkomst lijkt dat deze allemaal gebruik maken van een zwakke plek in hetzelfde onderhoudssysteem, Joomla.

De gemeente Bussum meldt dat het nu niet meer mogelijk is om website, intranet en RIS te hacken. Het gat in het onderhoudssysteem is inmiddels gedicht en veiligheidshalve zijn ook belangrijke log-ins gewijzigd.

1923Turk is al jaren actief en ‘bekladt’ websites door de homepage te vervangen door een eigen pagina, ook wel defacen genoemd.

Over de laatste aanval wordt geen duidelijke verklaring gegeven. "Nederland te ver is gegaan", meer melden de hackers niet.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant