Dossier: Pink Ribbon

Aankondiging uitleg Pink Ribbon met scepsis ontvangen

BUSSUM - Het in opspraak geraakte Pink Ribbon Nederland heeft aangekondigd morgen met een verklaring te komen op de storm van kritiek die over de Bussumse organisatie losbarstte vorige week.

De aankondiging is echter met de nodige scepsis ontvangen. Niet in de laatste plaats, omdat Pink Ribbon op haar website de kritiek eerder al poogde te weerleggen, maar dit deed door cijfers uit jaarverslagen te manipuleren.

"We zetten het allemaal helder en inzichtelijk op een rij", wordt nu beloofd. En: "We zullen ook nog eens alle onduidelijkheid over onze doelstellingen wegnemen".

Kriticasters wijzen er echter op dat het helder en inzichtelijk op een rij zetten al door Nieuwsuur en publiciste Karin Spaink is gedaan.

Bovendien vragen zij zich af waarom Pink Ribbon zich zo lang in stilzwijgen heeft gehuld en kritische opmerkingen van het weblog verwijderde, om morgen slechts iets op te dienen dat allang geserveerd is, namelijk via de eigen jaarverslagen.

Vooralsnog lijkt Pink Ribbon niet van plan om in te gaan op de breed gesteunde oproep via Twitter en verschillende websites om de 7 miljoen die nog op de bankrekening staat, in zijn geheel te steken in onderzoek.

En als het inderdaad bij een verklaring over geld en doelstellingen blijft, dan wordt daarmee ook kritiek doodgezwegen op de glamoureuze en commerciele acties en producten, alsmede de groeiende aversie daartegen; zie bijvoorbeeld hierhierhier, of hier en daar.

Zo wordt de olijke roze stofzuiger die Hetty heet als ronduit misplaatst ervaren, want het apparaat wordt door Pink Ribbon een belangrijk middel in de strijd tegen borstkanker genoemd omdat het gebruik ervan "de kans op kanker vermindert".

Ondertussen brokkelt het vertrouwen in Prink Ribbon in hoog tempo af. Steeds meer donateurs en sponsors trekken zich al terug.

Vorige week toonde het TV-programma Nieuwsuur onder meer aan dat Pink Ribbon niet de beloofde 15% maar slechts 1,8 procent van het ingezamelde geld besteedt aan borstkankeronderzoek. Karin Spaink spitte vervolgens de jaarverslagen door en concludeerde: er gaat zelfs helemaal geen cent naartoe. Zie ook het dossier hieronder:

Meer berichten