Dossier: Pink Ribbon

Pink Ribbon zwijgt in alle talen

BUSSUM - Pink Ribbon, de aan de Olmenlaan gevestigde fondsenwerver voor onderzoek naar en bewustzijn over borstkanker, zwijgt over de ferme kritiek die de afgelopen week over de stichting heen kwam.

Men zegt momenteel niet in staat te zijn om vragen te beantwoorden, of te vertellen hoe het er de afgelopen dagen op het kantoor aan toeging. De tot voor kort zo gretige publiciteitsmachine is volledig tot stilstand gekomen.

Het begon allemaal vorige week woensdag toen actualiteitenprogramma Nieuwsuur aantoonde dat slechts 1,8 procent van het door de organisatie ingezamelde geld aan onderzoek uitgeeft. Publiciste Karin Spaink legde kort daarna bloot dat er zelfs geen rooie cent naar onderzoek gaat.

Pink Ribbon heeft inmiddels op haar website geprobeerd om duidelijk te maken welk geld aan welk doel wordt besteed. Ook worden excuses aangeboden.

Maar ondertussen worden kritische opmerkingen die bezokers op het speciale webblog plaatsen, zonder pardon verwijderd. Zo is te lezen op de Facebook-pagina van de organisatie.

Via Twitter is inmiddels een actie gestart om Pink Ribbon ertoe te bewegen om zeven miljoen euro die nog niet is uitgegeven, volledig te besteden aan onderzoek. 

Het CBF, Centraal Bureau Fondsenwerving dat toezicht houdt op goededoelenorganisaties, wacht af wat er verder gebeurt. "Men heeft ons keurmerk, en wij controleren of de procedures voldoen aan een verantwoorde besteding", aldus een woordvoerder.

In BussumsNieuws van 23 november het hele verhaal...

Meer berichten