Een idee? Het platform denkt mee en zorgt dat het een succesverhaal wordt.
Een idee? Het platform denkt mee en zorgt dat het een succesverhaal wordt. Foto: Bob Awick

'We gaan ideeën voor de buurt omarmen en zorgen dat ze lukken'

Algemeen

BUSSUM - Het Platform maatschappelijk verbinden Gooise Meren gaat zorgen dat er meer ideeën van de tekentafel af komen en in praktijk worden gebracht. Want initiatieven zijn er genoeg in Gooise Meren, alleen stranden ze nog vaak door gebrek aan factoren zoals een te klein netwerk, geen geld of tijd.

Jochum Jarigsma is een van de trekkers van het initiatievencafé. Hij is een verbinder als geen ander. Eerder organiseerde hij al evenementen zoals de Wereldbarbecue en het Wereldmuziekfestival in Bussum.

Jochum, waarom een initiatievencafé; er bestaat toch al een initiatieventafel vanuit de gemeente?
"Het café gaat even wat verder dan de tafel. De initiatieventafel bestaat nu een jaar of drie en is een goed initiatief van de gemeente. Als je een leuk idee hebt - je wilt bijvoorbeeld een moestuin voor de buurt aanleggen of een festival organiseren - dan kun je met ambtenaren in gesprek over hoe je dat het best kunt aanpakken. Je krijgt dus een klankbord, maar daarna stopt het vaak. En dat is zonde. Er blijken heel veel leuke ideeën te zijn en het is gewoon jammer dat deze niet altijd van de grond komen. En daar komt het café dus bij kijken."

Waar loopt het nu nog op vast?
"Daar zijn verschillende belemmerende factoren voor aan te wijzen. Mensen zijn druk, willen niet alleen alles oppakken, hebben soms geen geld om te investeren of het ontbreekt aan daadkracht om door te pakken. Ik hoor regelmatig mensen in mijn omgeving zich over zaken opwinden of klagen dat zaken anders of beter zouden moeten. Ik zeg daarom: meld je bij ons platform, wie weet wat voor moois we samen kunnen realiseren."

Hoe gaan jullie te werk?
"We beginnen met een paar leuke ideeën, bijvoorbeeld van de initiatieventafel. Die omarmen we als team. We hebben bijvoorbeeld Paul Ricken in ons team, een echte visionair, maar ook Dirk-Jan Methorst die juist veel meer denkt in het oplossen van belemmeringen. Juist door die leuke mix van betrokken en actieve mensen uit alle kernen van Gooise Meren krijgen we dingen voor elkaar. We gaan eerst brainstormen, daarna komen we met een concreet stappenplan en werken dat uit in groepjes. We kijken wie mee wil werken aan het plan en wie wat gaat doen. Het gaat superconcreet worden. We gaan die ideeën echt omarmen en we zorgen ervoor dat ze gaan lukken. Hierbij neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid en zorgen we dat het project gaat lopen. De mensen die betrokken zijn doen dat allemaal professioneel, maar niet betaald."

Stel: ik heb een leuk idee voor de buurt, wat kan ik ermee doen?
"Je kunt je bij ons melden en vervolgens op een avond over jouw plan vertellen. Je vertelt wat er mist of wat het is dat je wilt realiseren. Vervolgens kijken we hoe het er moet komen. We nodigen iedereen met een leuk idee voor zijn of haar buurt uit om langs te komen. We zoeken mensen die nog willen meedenken, die geld willen schenken of een groot netwerk hebben."

Wanneer wordt het eerste café gehouden en waar moeten mensen zich melden?
"We starten donderdag 28 februari om 19.30 uur en eindigen rond 21.30 uur. Op die avond starten we met een inventarisatie van ideeën. We selecteren diegene waar de meeste aanwezigen enthousiast van worden en vervolgens werken we een actieplan uit om te zorgen dat deze plannen ook werkelijkheid gaan worden. De locatie is Activiteitencentrum Jan Ligthart van Sherpa, Brinklaan 36A in Bussum."

"En iedereen met een leuk plan of een bepaalde expertise kan zich melden via info@pmonb.nl."

Uit de krant