Afbeelding
Foto: Bob Awick

Stapel verbeterpunten voor wijkwethouders

Politiek

GOOISE MEREN - Het werk van de wijkwethouders van Gooise Meren gaat goed en levert veel op, maar het moet worden doorontwikkeld om meerwaarde te houden. Dat concludeert het onderzoeksbureau Moventum dat voor de gemeente de zaak heeft geëvalueerd. 

De gemeente werkt nu meer dan twee jaar met wijkwethouders. Elke wethouder heeft een wijk, of meerdere wijken, toebedeeld gekregen. Het zorgt ervoor dat bewoners sneller contact op kunnen nemen met het gemeentebestuur als er wat speelt. Vooral wijken met een actief wijkplatform merken daar de meerwaarde van, elders kan het beter. Veel inwoners zijn er volgens Moventum nog niet van op de hoogte dat ze een wijkwethouder hebben en wat voor nut het voor ze kan hebben. 

De gemeente moet om het wijkwethouderschap nog beter te laten slagen aan de gang met enkele randvoorwaarden. Het gaat om zes punten.

Zes punten
Volgens het onderzoeksbureau moet elke wijkwethouder allereerst 'liefde voor de wijk' tonen, cruciaal voor het laten slagen van het wijkwethouderschap. Daarnaast moet er worden gewerkt aan nog meer bekendheid van het geheel. Ook zou de gemeente er goed aan doen om een 'ambtelijke evenknie' te benoemen. Eén ambtenaar die, los van politieke kwesties, meteen bepaalde zaken op kan pakken. Tot slot moet elke wijkwethouder voldoende tijd beschikbaar maken om ook actief met zijn of haar wijk aan de slag te gaan, moeten ook andere wijken wijkplatforms krijgen en moet er achter de schermen op het gemeentehuis het een en ander verbeterd worden. 

Verbeteren
Praktisch moet de gemeente aan de slag gaan met de komst van een wijkspreekuur, moeten wijken periodiek worden geïnformeerd over gemeentelijke plannen en moeten de wijkwethouders vooral aangrenzende wijken toebedeeld krijgen omdat bepaalde problemen soms overlappen per wijk. 

Uit de krant