Monique Wolfkamp: 'We willen mensen die niet mobiel zijn uit hun isolement halen'
Monique Wolfkamp: 'We willen mensen die niet mobiel zijn uit hun isolement halen' (Foto: Bob Awick)

AutoMaatje start dit voorjaar in Gooise Meren

GOOISE MEREN - Inwoners die om wat voor reden dan ook niet over vervoer beschikken, kunnen een beroep doen op een vrijwilligersnetwerk van automobilisten uit de buurt. Dit landelijke initiatief van de ANWB, AutoMaatje, gaat ook in Naarden, Muiden en Muiderberg van start. Bussum wordt voorlopig niet meegenomen omdat hier het openbaar vervoer voldoende zou zijn.

Monique Wolfkamp van Versa Welzijn vertelt dat deze vervoerservice al een aantal jaar in veel steden en dorpen in Nederland gemeengoed is en nu in Gooise Meren wordt uitgerold. Ze vertelt wat het inhoudt: "Bewoners die niet over vervoer beschikken, kunnen gebruikmaken van deze service. Belangrijkste doelgroep is ouderen. Aan de andere kant staan de vrijwilligers, ervaren automobilisten die tegen een geringe vergoeding hun buurtgenoten naar de kapper, het ziekenhuis of vrienden willen brengen."

Verbinding
"Het gaat er ook om om mensen die niet mobiel zijn uit hun isolement te halen", legt Monique uit. Volgens haar zorgt het dan ook voor verbinding tussen dorpsbewoners. "De meeste klanten zijn mensen die voor vervoer al vaak een beroep op anderen moeten doen of net niet in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een WMO-taxi."

Coördinator
Het werkt heel eenvoudig. Een team van telefonisten en coördinatoren zit klaar om vraag en aanbod met elkaar te matchen. Heb je vervoer nodig dan kun je iedere dag tussen 10.00 en 12.00 uur bellen. Versa zoekt dan een chauffeur die je ook weer thuis brengt.

Kostendekkend
De klant betaalt uiteraard wel voor het ritje. Monique: "De chauffeur ontvangt een geringe vergoeding die kostendekkend is." Het gaat dan ook niet om de verdiensten. "Het is meer dan een taxidienst, het gaat ook vaak om het sociale contact."

Vrijwilligers
Het is de bedoeling dat het project in het voorjaar van start gaat. Versa is op zoek naar chauffeurs en coördinatoren. Zowel het project als de deelnemende chauffeurs moeten aan door de ANWB gestelde voorwaarden voldoen. Zo moet je als chauffeur een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen, je auto moet apk-gekeurd zijn en minimaal WA-verzekerd.

Meer berichten