Afbeelding
Foto: Vranz van Maaren

Afspraken met buurtplatforms worden vastgelegd

Politiek

GOOISE MEREN - Er gaat gewerkt worden aan betere afspraken met buurtplatforms. De gemeenteraad nam woensdagavond een voorstel van de VVD daartoe aan. 

De gemeente werkt samen met meerdere wijkplatforms, zoals de Stadsraad Muiden en de Dorpsraad Muiderberg en enkele Naarder platforms, maar heeft volgens de VVD onvoldoende en niet voor iedereen duidelijk vastgelegd hoe deze platforms ondersteund worden en aan welke voorwaarden een buurtplatform moet voldoen op het vlak van statuten, een bestuur en verantwoording. Dat geeft de gemeente soms vraagtekens, maar ook de buurtplatforms zelf.

Niet de gehele gemeenteraad herkende het door de VVD geschetste beeld en noemde een verbeterd 'beleidskader' dan ook wat overdreven. Als argumenten werd veelal opgevoerd dat de buurtplatforms vooral zelf hun weg moeten vinden en dat teveel regels dat tegen zou gaan. Verantwoordelijk wethouder Geert-Jan Hendriks wil er eveneens voor waken dat buurtplatforms meer en meer een extra bestuurslaag gaan worden. De wethouder noemt dat onwenselijk en ook niet waarvoor de platforms eigenlijk zijn bedoeld. 

Toch kon het VVD-voorstel woensdag rekenen op een steun van een raadsmeerderheid. De betere en heldere afspraken moeten ervoor voor zorgen dat de gemeenteraad meer handvatten als het gaat om het samenwerken met de buurtplatforms om welk vlak dan ook. Het gemeentebestuur gaat nu aan de slag met een nieuw beleidskader. Dat wordt vervolgens later weer besproken. 

Uit de krant