Afbeelding

Gemeentesecretarissen praten al over fusie van drie

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM - De gemeentesecretarissen van Bussum, Naarden en Muiden zijn zich al aan het voorbereiden op de gemeentelijke herindeling.

Vorige week hadden zij hier een gesprek over, waarbij ze zich door hun collega in de huidige Westfriese gemeente Koggenland hebben laten informeren over hoe het fusieproces zich daar heeft voltrokken.

De hoofden van de drie ambtelijke organisaties lopen hiermee vooruit op een besluit dat de Tweede Kamer nog moet nemen over de herindeling. In Den Haag wordt nu gewacht minister Piet Hein Donner, die nog vragen van de verschillende fracties moet beantwoorden. Het wetsvoorstel dat tot een herindeling moet leiden gaat er overigens nog van uit dat ook Weesp meefuseert. Donner echter, heeft aangegeven ook open te staan voor een fusie zonder de Vechtgemeente. Wat het wordt is nog zeer ongewis. En de Bussumse bestuurders zeggen toch liever alleen met Naarden te willen fuseren.

Koggenland bestaat sinds 2007 en komt voort uit de gemeenten Obdam en Wester-Koggenland. Gemeentesecretaris Nico Swellengrebel: "We hebben daar veel lessen uit getrokken. Het is een complexe en grootschalige operatie die over heel veel mensen gaat. De collega's uit Naarden, Muiden en Bussum waren nieuwsgierig hoe we dat hebben aangepakt. En in een plezierig gesprek heb ik een hoop ervaringen kunnen delen."

De gemeentesecretarissen van Bussum, Naarden en Muiden waren niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van de gemeente Bussum ontkende eerder deze week dat er al voorbereidende gesprekken worden gevoerd. 

Meer in de Bussumse Krant van 14 september...

Uit de krant