Afbeelding

Open Monumenten Dag in Bussum

Algemeen

BUSSUM - De Open Monumentendagen, zaterdag 10 en zondag 11 september hebben dit jaar als thema 'Nieuw Gebruik-Oud gebouw'. En Bussum is gelukkig nog rijk aan oude gebouwen die nog steeds intensief worden gebruikt.

Tien zijn er open voor publiek, van 12.00-16.00 uur. Centraal informatiepunt is het terras van het pas gerenoveerde restaurant-brasserie Bel Ami, voorheen bekend als De Rozenboom, hoek Brinklaan/Herenstraat. De volgende locaties zijn geopend:

Het kerkje aan de Iepenlaan 6 is, na een grondige verbouwing dit jaar, in gebruik als particulier woonhuis.De eigenaren zijn trots op hun nieuwe onderkomen en vertellen er graag over.

In de St. Vituskerk (Brinklaan 115) worden elk uur kleine groepen rondgeleidin de verkeersruimte. De appartementen zijn niet te bezichtigen. Dat geldt ook voor:

De hal van de Vredekerk (Huizerweg 2) waar een DVD-presentatie over de verbouwing te zien is.

De Maria- en Henricusschool aan de Mariastraat 18 is verbouwd tot appartementengebouw, waarbij de bijzondere dubbele trap is gehandhaafd, voor kinderen met klompen en met schoenen (arm en rijk) apart. Dit bijzondere trappenhuis is te bezichtigen.

Aan de Kuyperlaan 18B vestigde zich in de voormalige Paulusschool het kinderdagverblijf "Bommelburcht". Originele entree, hal en trappenhuis zijn te bezichtigen.

Het voormalige Hotel-pension Beerenstein (Beerensteinerlaan 73, bij de Kom van Biegel) kreeg onlangs een nieuwe functie als kinderdagverblijf  "De Berenpels". Van buiten is er nauwelijks verschil, de binnenkant is verrassend . De eigenaren verzorgen rondleidingen.

In het voormalige badhuis, adres Koopweg 4/Laarderweg 49, zit nu wijkontmoetingscentrum Laarwijk en fysiotherapiepraktijk. Daar zijn nog veel originele details uit de tijd van het badhuis te vinden. De huidige gebruikers vertellen er alles over.

De Atakwa-moskee aan de Havenstraat 182-184 is al meer dan vijftien jaar gevestigd in een voormalig bedrijfsgebouw.  De moskee is uitsluitend toegankelijk tussen 12.00-13.00u en 14.30-16.00u.  Zonder schoenen.

Fort Werk IV aan de Kuyperlaan 1A, naast Spant!, is het enige fort in Nederland met een droge gracht en al weer vele jaren een bruisend centrum van activiteiten op gebied van cultuur en vrije tijd. Rondleidingen zijn er om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant