Afbeelding

Miljoenenclaim in Muiden laat Bussum koud

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM - De gemeente Bussum maakt zich niet druk om de claim van KNSF-vastgoed die de gemeente Muiden, mogelijk fusiepartner van Bussum, voor -naar zeggen- honderden miljoenen euro’s aansprakelijk stelt.

Dat is voor de geleden schade bij de ontwikkeling van woningbouw op het voormalige terrein van de kruitfabriek. De ontwikkelaar heeft hoger beroep aangetekend tegen een eerdere uitspraak van de rechter hierover. Volgens bronnen wil de ontwikkelaar ruim 360 miljoen euro van de gemeente hebben als compensatie. 

Bussum wacht af wat de Tweede Kamer verder doet doet met de gemeentelijke herindeling. Door de verschillende fracties zijn aan minister Piet Hein Donner vragen gesteld, waarin ook de KNSF-claim en mogelijke financiële risico’s aan de orde komen.

Het voorstel herindeling dat nu in de Tweede Kamer ligt gaat nog steeds uit van een fusie met Naarden, Weesp en Muiden.

Bussum zegt nu alleen met Naarden te willen fuseren, maar toonde zich eerder dit jaar bereid om na een initiele ambtelijke fusie met ook Muiden, onder voorwaarden later volwaardig -dus ook bestuurlijk- met z'n drieen verder te gaan.

Weesp wordt uitdrukkelijk buiten de deur gehouden. Dat doen ook Naarden en Muiden, die na de laatste gemeenteraadsverkiezingen toch liever alleen met Bussum in de fusieboot willen stappen. 

Minister Donner wil van die Bussumse oplossing, ook wel bekend als de Ten Boer-variant, niks weten. Hij laat de Kamer weten dat wat hem betreft alleen een volledige een fusie van Bussum, Naarden en Muiden aan de orde is. Daarbij tekent hij aan dat dan een grote lap bouwgrond in de Bloemendalerpolder aan Weesp moet worden gegeven.

Meer over de claim van KNSF op WeesperNieuws.nl

Uit de krant