Afbeelding

Circa 1000 pinpassen geskimd bij McDonald's Bussum

Algemeen Dossier: Pinpasfraude in Bussum

BUSSUM - Circa duizend pinpassen zijn tussen 8 juni en 19 juli geskimd bij McDonald's Bussum, zo blijkt uit onderzoek van BussumsNieuws. Hoeveel geld er van de bankrekeningen kon worden geplunderd, is nog niet bekend. 

Het gaat om 1 pinautomaat die voor het lezen van de bankpassen is misbruikt. Hoe het apparaat door de skimmers kon worden geprepareerd is nog niet duidelijk. Dat zal moeten blijken uit de camerabeelden, die momenteel door de politie worden bekeken.

Een woordvoerster van het korps Gooi en Vechtstreek bevestigt de pinfraude, maar kan geen verdere informatie geven.

Meerdere slachtoffers melden de redactie dat er geld van de rekening is opgenomen in Canadese Dollars. De bedragen verschillen nogal. In een van de gevallen gaat het om (omgerekend) bijna 900 Euro in meerdere transacties. Een ander laat ons zien slechts een kleine 100 Euro over twee transacties te missen. 

TV-presentator Frits Sissing (Opsporing Verzocht) blijkt een van de gedupeerden te zijn. Hij doet op Twitter verslag van spookafschrijvingen. Sissing heeft contact gehad met de bank, maar "die wil niets zeggen", aldus BN'er. Volgens RTL Boulevard is hij 500 Euro kwijt.

Een woordvoerster van het hamburgerrestaurant aan het Veerplein heeft de pinfraude desgevraagd ook bevestigd. Ze garandeert dat pinnen inmiddels weer veilig is, door de plaatsing van nieuwe apparaten, die geen gebruik meer maken van de magneetstrip op de passen.

De totale omvang van de fraude blijft onduidelijk. Banken doen er geen mededelingen over. De uitgever van PIN-licensies, Currence, en verwerker van het betalingsverkeer Equens kunnen er eveneens niets over zeggen.

De banken hebben een onbekend aantal passen van klanten in de regio, ook uit voorzorg, geblokkeerd. Klanten van de ING laten de Bussumse Krant weten dat zij laat zijn geinformeerd over de zaak. Dat de pas was geblokkeerd bleek toen men probeerde geld te pinnen of in een winkel te betalen. De verklaring daarvoor volgde per brief een dag later.

McDonald's Nederland heeft aan het eind van de middag officieel bevestigd dat het onderzoek van BussumsNieuws correcte informatie heeft opgeleverd. Een woordvoerster van het bedrijf: "Alle feiten kloppen. We kunnen daar momenteel niets aan toevoegen, behalve dat de pinautomaat waarmee de skim is uitgevoerd aan de politie is overhandigd. We wachten de resultaten van het onderzoek, waar ook Equens bij betrokken is verder af."

Vervolg op: Ook Edwin Smulders slachtoffer skim - Meer pinfraude gemeld in Bussum

Afbeelding

Uit de krant