Afbeelding
Foto: Bob Awick

Eerste huizen op Crailo over drie jaar klaar

Buurt / wijk

GOOISE MEREN - Nog drie jaar en dan zullen de eerste woningen voor de nieuwe wijk Crailo opgeleverd worden. Het bestemmingplan moet twee jaar eerder gereed zijn en in het derde kwartaal van 2020 wordt er al met de voorbereidingen van de bouw begonnen. Maar eerst moet er een integraal plan komen voor de realisatie van een van Nederlands meest duurzame wijken.

Vorige week werden zo'n 250 belangstellenden bijgepraat over de ontwikkelingen rondom het voormalige militair oefenterrein Crailo. Dat er op de 40 hectare een groene wijk met een mix van woningen en bedrijven gaat komen werd eind 2017 al duidelijk. Toen bereikten de drie gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren overeenstemming over de aankoop van de grond van de provincie. De drie gemeenten hebben voor de plannen en uitvoering ook een samenwerkingsverband opgericht: De GEM Crailo B.V. (Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Crailo).

Op zoek naar input
Jan Nieuwenhuizen, directeur van GEM Crailo B.V., was tijdens de infoavond duidelijk: bij het verder uitwerken van de plannen zijn ze op zoek naar input van ondernemers, omwonenden, belangstellenden, professionele partijen en mensen die misschien wel op Crailo willen gaan wonen of ondernemen. Niet dat alles nog open ligt: de provincie had jaren geleden al een ruimtelijk kader - dat wil zeggen wat er wel en niet mag - opgesteld. Ook hebben de drie gemeenten zelf een wensenlijstje neergelegd in een zogenaamd Ambitiedocument. Daar mag niet van afgeweken worden. Het nieuwe buurtschap Crailo moet de duurzaamste wijk van Nederland worden. "We willen een nieuw milieu creëren, een modelwijk", aldus Nieuwenhuizen. Een circulaire wijk moet het worden, waar het landschap op nummer één staat. Asfalt komt er wel, maar voornamelijk voor fietsers en ander milieuvriendelijk vervoer. Auto's zijn er te gast.

Om zo veel mogelijk ideeën op te halen en mensen bij de plannenmakerij te betrekken wordt er een ateliergroep gevormd. Er is plek voor vijftien mensen en de plannenmakers willen een zo groot mogelijke diversiteit. Wie zichzelf wel in zo'n ateliergroep ziet zitten, kan zich nog tot 27 december 9.00 uur aanmelden via projectbureau@crailo.nl. De eerste van de drie bijeenkomsten van deze ateliergroep is op zaterdag 12 januari.

Wonen en werken
Naast een flink aantal woningen, zo'n 500 stuks, is er van de in totaal 40 hectare grond ook 5 hectare gereserveerd voor bedrijven en ondernemers. Ongeveer de helft van het terrein wordt niet bebouwd: dat is voor bestaand of nieuw te realiseren groen. Wat wonen betreft: ongeveer een derde van de woningen valt in de categorie sociaal; huur en/of koop. Of populair gezegd: wonen op Crailo is niet alleen weggelegd voor rijke mensen.
Voordat de eerste spade de grond in gaat, moet er nog wel wat gebeuren. Er moeten een stedelijk bouwkundig plan, een milieueffectrapportage en een bestemmingsplan opgesteld worden. In juli 2019 moet de brandweer, die nu nog een deel van het terrein als oefenterrein gebruikt, vertrokken zijn en in 2020 mogen de gemeenteraden van de drie gemeenten zich over de plannen buigen.

Uit de krant