Afbeelding
Foto: Vranz van Maaren

Gooise Meren's leefbaarheidsonderzoek moet buurten beter maken

Algemeen

GOOISE MEREN - Het grote leefbaarheidsonderzoek van de gemeente Gooise Meren moet er voor zorgen dat buurten straks beter en leuker worden. Dat stelt wethouder Geert-Jan Hendriks (D66). 

De afgelopen weken deed de gemeente een groot onderzoek onder duizenden bewoners van Gooise Meren. "Hoe kijken inwoners tegen hun eigen straat, buurt en wijk aan? De resultaten van het onderzoek presenteren we volgend voorjaar in een leefbaarheidsconferentie. We bespreken de resultaten en bepalen welke richting het op moet. Het moet in ieder geval concreet worden", zegt de wethouder erover. 

Volgens Hendriks wordt er daarna per buurt gekeken wat er beter kan. Hendriks: "We gaan met de inwonersgroepen wijkplannen maken. We werken daarbij van onderop: wat vinden de mensen uit de straat belangrijk? Wat vinden ze mooi in de straat? Waar worden ze blij van? Wat kan er nog beter? De gemeente moet aan de voorkant helder hebben wat er leeft in de wijken en hoe het daar gaat. Dat vraagt ook om anders denken; niet meer in een beleidsplan hier of een beheerplan daar, maar denken in mogelijkheden en oplossingen voor de buurt."

Geen wensenlijstjes
Toch gaat het niet gebeuren dat de gemeente straks aan de slag gaat met wensenlijstjes van buurten, zoals extra drempels, meer groen en een lantaarnpaal voor de deur. "U vraagt, wij draaien, is hier zeker niet aan de orde. We horen graag aan wat er leeft, maar houden daarbij rekening met de wijsheid van de minderheid en met de grote groep mensen die niet zo snel van zich laat horen. Het gemeentebestuur is er niet alleen voor de inwoners, maar kijkt ook naar het algemeen belang."

Uit de krant