Afbeelding
Foto: Heemschut.

Gemeente had geen benul van waarde villa's J.J.H. Verhulstlaan

Buurt / wijk

BUSSUM - De gemeente had er geen flauw benul van dat de met sloop bedreigde villa's aan de J.J.H. Verhulstlaan cultuurhistorische waarde hebben. Dat beantwoordt het gemeentebestuur na vragen over de panden van de PvdA. 

Er was afgelopen herfst veel te doen over de panden toen er de angst was dat de panden gesloopt zouden gaan worden. De twee honderd jaar oude houten woonhuizen zouden moeten wijken voor herontwikkeling, de gemeente gaf daarvoor al een 'verklaring van geen bedenkingen af'. Daarmee staat niets de aanvraag van een sloopvergunning nog in de weg. 

Al snel bleek er veel protest tegen de eventuele sloop van het oude 'herstellingsoord voor bleekneusjes'. Er kwamen bezwaren van onder meer de Historische Kring Bussum en Erfgoedvereniging Bond Heemschut. De twee maakten even later bekend dat de twee panden grote waarde hebben voor de cultuurhistorie van Bussum: de bedreigde houten villa's vroege ontwerpen zijn van de beroemde Bussumse architect K.P.C. De Bazel. Bekend werd dat zelfs park 't Mouwtje naar een van de twee panden was vernoemd. 

Cultuurhistorisch onderzoek
De gemeente stelt nu dat het niets wist van de cultuurhistorische waarde van de twee panden. "Wij waren niet eerder op de hoogte", zo stelt het gemeentebestuur tegen de PvdA. Vlak na al het nieuws over de panden besloot de gemeente een cultuurhistorisch onderzoek te laten doen naar de twee panden. Dat wordt nu gedaan. Wanneer de resultaten daarvan bekend worden is nog niet te zeggen. 

Wel benadrukt de gemeente dat er van aanstaande sloop nog steeds geen sprake is. Daar is ook geen aanvraag voor gedaan. 

Uit de krant