Er is één miljoen euro nodig om het pand aan te kopen en de plannen te realiseren en de tijd dringt.
Er is één miljoen euro nodig om het pand aan te kopen en de plannen te realiseren en de tijd dringt. Foto: Bob Awick

Veel partijen positief over plannen Vefferhuis, maar geld is er nog niet

Cultureel

BUSSUM - "Het is een stuk geschiedenis waar Bussum trots op mag zijn", aldus Annet Betsalel van de Stichting Het Vefferhuis. Een gezin dat in de Tweede Wereldoorlog in Bussum heeft ondergedoken gezeten en waar de hele buurt zich voor heeft ingezet. Met de stichting proberen ze sloop van het huis aan de Vaartweg 26 en de achtergelegen loods te voorkomen en het om te toveren tot een educatief centrum voor de jeugd.

In totaal is er één miljoen euro nodig om het pand aan te kopen en de plannen te realiseren en de tijd dringt. Voor 15 november moet een financier zich hebben gemeld. Annet hoopt op uitstel van de strakke deadline. "Een paar weken geleden kregen we van de eigenaar van het pand opeens deze deadline." Ze hebben een lokale bank benaderd die positief tegenover de plannen staat, maar wel meer tijd nodig heeft.

Leerschool
Steun van de gemeente is er ook en die zullen ze ook hard nodig hebben omdat voor het realiseren van de plannen een bestemmingswijziging nodig is.Annet vertelt dat het college van Gooise Meren enthousiast is en ook de burgemeester was onder de indruk. Behalve dat het om het behoud van het pand met haar historie gaat, willen ze er namelijk ook een leerschool voor democratie en vrijheid van maken.

Niets geleerd
Volgens Annet is dat hard nodig. "Als ik zie dat er in Polen een fakkeloptocht is voor een witte maatschappij en dat de Franse president Macron tijdens de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog oproept tot verdraagzaamheid, lijkt het wel of we niets van de Tweede Wereldoorlog hebben geleerd."

Maatschappelijk belang
Voor haar is het realiseren van het Vefferhuis van groot maatschappelijk belang. "Natuurlijk hebben we het Anne Frankhuis. Maar daar zijn de onderduikers verraden. Hier heeft de buurt geholpen met eten, maar ook door het stil te houden. Daar mag je als Bussum best wel trots op zijn."

Emotioneel moment
Het gezin met zes kinderen dat er drie jaar ondergedoken heeft gezeten, heeft de oorlog overleefd, mede dankzij de inzet van de buurt. Afgelopen zaterdag was een van de zoons, Barry Veffer, op bezoek bij Annet en bezochten ze samen het huis aan de Vaartweg. "Het was een emotioneel moment."

Democratie is kwetsbaar
Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen vestigt de stichting haar hoop op banken en particuliere beleggers en zoekt ze de publiciteit op. Afgelopen zondag besteedde ook Hart van Nederland er aandacht aan. De stichting wil er geen museum van maken, maar een educatief centrum met virtual reality en serious gaming om zo de jeugd op een eigentijdse manier te laten zien dat democratie en vrijheid kwetsbaar zijn en zeker niet vanzelfsprekend.



Het gezin.

Het huis aan de Vaartweg 26.

Zo moet het Vefferhuis eruit komen te zien.

Uit de krant