Pro Musica uit 1959 tijdens een televisieoptreden voor de NCRV.
Pro Musica uit 1959 tijdens een televisieoptreden voor de NCRV. Foto: Pro Musica

Veelzijdig koor Pro Musica viert 75-jarig jubileum

Algemeen

BUSSUM - Het Bussumse koor Pro Musica viert een feestje. Het koor is in 1943 opgericht door Lex Karsemeijer en werd landelijk bekend in de jaren vijftig en zestig. Nu is Pro Musica vooral bekend door hun afwisselende repertoire en viert het jubileum zaterdag in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.

Het was destijds revolutionair: een koor dat zowel lichte als klassieke muziek ten gehore bracht. Een korte blik op de titels van de concerten van de afgelopen jaren is voldoende voor een blijvende indruk van wat Pro Musica niet alleen zijn publiek, maar ook zijn leden biedt. Of het nu klassiek is met Mozart, Vivaldi en Schubert of met de Carmina Burana in de vorm van de werken van eigentijdse jonge componisten zoals Ola Gjeilo en Eric Whittaker.

Bekendheid

Karsemeijer gaf Pro Musica in de jaren vijftig met radio-uitzendingen en platenopnames landelijke bekendheid. Hij stond voor het koor tot 1978, en nog altijd is zijn invloed hier en daar merkbaar. Zijn opvolger, Bert Kransberg, bleef maar een handvol jaren. Daarna bepaalde Sam ten Velden dertig jaar lang het gezicht en de uitstraling van Pro Musica.

Springlevend

Inmiddels, aldus de huidige voorzitter Hans van Breugel, is het haast ondenkbaar dat mensen zo lang betrokken blijven bij een koor of bij welke vereniging dan ook. Immers, hoe vaak komt het nog voor dat mensen veertig jaar lang voor dezelfde werkgever in dienst zijn. Toch is Pro Musica nog altijd springlevend.

Spektakel

Het jubileumconcert in het MCO aan de Heuvellaan 33 wordt dan ook een groot spektakel. In een prachtig decor ontrolt zich voor de pauze een tijdsbeeld van 75 jaar Pro Musica, enerzijds in geprojecteerde beelden uit de wereldgeschiedenis en tegelijkertijd in de keuze met muziek van Mozart tot Gjeilo en van Bernstein tot Enya. Maar het echte visitekaartje komt na de pauze met de uitvoering van het imposante koorwerk Sunrise Mass van de jonge Noorse componist Ola Gjeilo.

Het concert begint zaterdag om 20.15 uur. Voor kaarten kijk op www.promusica.nl.


Uit de krant