Afbeelding

Gemeentefusie: Tweede Kamer kan nog alle kanten op

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM - Het is nog maar de vraag of een fusie van Bussum met Naarden en Muiden (G3) kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat leert de rondgang langs alle Haagse fracties. 

Die houden, als commissie voor Binnenlandse Zaken binnenkort over de gemeentelijke herindeling een hoorzitting in de regio alvorens een besluit te nemen. Minister Donner stuurde het wetsvoorstel onlangs naar het parlement. Dat gaat uit van een fusie van 4, met ook Weesp erbij. Maar de bewindsman geeft aan open te staan voor een fusie zonder de Vechtstad. Een plannetje uit de koker van de VVD.

In de Tweede Kamer zijn SP (15 zetels) en PVV (24) tegen een gemeentelijke herindeling. De SP wil een referendum. Welke dan ook. De VVD (31) kiest voor de eigen variant, de G3. De SGP (2) gaat met de liberalen mee, mits alle vier de gemeenten ook voor de G3 zijn. En dat zijn ze overigens niet.

De PvdA-fractie (30) laat via woordvoerder Pierre Heijnen weten eerst maar eens in de gemeenten te horen wat de standpunten zijn, voor er zelf een in te nemen. PvdD (2) en CU (5) weten het nog niet; ze moesten zich eerst nog in het dossier verdiepen. Groen Links (10) en D66 (10) kunnen ook nog alle kanten op. Het CDA (21) is nog steeds verdeeld en hamerde er onlangs nog op dat elke herindeling "van onderop, van onderop, van onderop" tot stand moet komen.

Een rekensom leert dan dat op basis van de huidige standpunten er nog lang geen kamermeerderheid voor de G3 is. En ook niet voor de GV4. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat de Tweede Kamer er simpelweg niet uitkomt. Niet in de laatste plaats, omdat de betrokken gemeenten zelf ook verdeeld zijn.

Uit de krant