Vorig jaar gaf de gemeente 100.000 euro uit aan een anti-fusie campagne
Vorig jaar gaf de gemeente 100.000 euro uit aan een anti-fusie campagne

Verdeeldheid over fusie in Bussum, Naarden en Muiden

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM - De gemeenten Bussum, Naarden en Muiden hebben zich weliswaar uitgesproken voor een gehele of gedeeltelijke fusie (G3), maar onverdeeld enthousiasme voor deze variant is er niet.

De vraag is nu, of de fracties in de Tweede Kamer vinden dat er genoeg draagvlak is voor een gemeentelijke herindeling waar Weesp buiten valt. Zij houden hierover binnenkort een hoorzitting in de regio, alvorens een besluit te nemen.

De gemeenteraad van Bussum was altijd mordicus tegen de herindeling. Unaniem. Alleen samen met Naarden was wel bespreekbaar. Maar enkele weken terug draaide Bussum naar de variant met ook Muiden erbij (eerst alleen ambtelijk, later wellicht ook bestuurlijk). De eenheid is echter weg. D66 en CDA stemden tegen het voorstel.

Bovendien: Minister Donner van Binnenlandse Zaken staat alleen open voor een volledige fusie van de drie. En dat wil Bussum weer niet. Althans zeker niet op dit moment. Eerst zou onderzoek moeten worden gedaan naar de financiele risico's.

Ook Naarden is geen eenheid. Volgens ingewijden staat er in het coalitieprogramma van VVD, D66 en GroenLinks weliswaar dat het de G3 zou moeten worden, maar is dat vooral het resultaat van politiek opportunisme om de coalitie mogelijk te maken en bepaald niet omdat D66 en/of GroenLinks op deze fusie(-variant) zitten te wachten. Oppositiepartij PvdA blijft onverkort voorstander van een fusie met ook Weesp erbij (de GV4). 

De PvdA in Muiden, coalitiepartner van de VVD, is ook nog steeds uitgesproken voorstander van een herindeling met z'n vieren. Gezien de noodzaak van een fusie, Muiden gaat het zelfstandig niet veel langer meer redden, is de PvdA meegegaan met de schijnbaar meest haalbare G3; de variant die in alle gemeenten en Den Haag door de VVD werd doorgedrukt

Weesp staat in meerderheid nog steeds achter de GV4. De lokale partijen (4 zetels van de 17) blijven tegen welke herindeling dan ook. Coalitiepartij VVD is onduidelijk over de voorkeur; maar lijkt stilzwijgend de partijlijn naar G3 te volgen door te pleiten voor een grenscorrectie in de Bloemendalerpolder ten gunste van Weesp, wanneer deze gemeente buiten de herindelingsboot zou vallen.

De ondernemingsraden van Weesp, Muiden en Naarden willen nog steeds een fusie van vier gemeenten. De OR van Bussum zegt "geen standpunt" te hebben, maar nam ondertussen nooit deel aan overleggen met de personeelsvertegenwoordigers van de andere gemeenten. 

De provincie Noord Holland staat nog steeds pal achter het originele wetsvoorstel voor GV4. 

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Gezin Leyds uit Naarden doelwit van gerichte acties ‘Er is gewoon iemand die de opdracht heeft of een schuld heeft om de opdracht uit te voeren’ Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Skatepark West in Muiden eindelijk open Algemeen gisteren
Afbeelding
BrinkPop Muiderberg groot succes foto’s 4 jul, 09:53
Logo
Afbeelding
Catherine Keyl opent nieuwe couveuseruimte Open dag Vogelhospitaal Naarden groot succes: jonge vogels zitten er weer warmpjes bij Natuur en Milieu 4 jul, 09:33
Afbeelding
Beach Event Muiderberg: 72 kids genieten volop foto’s 4 jul, 09:00
Afbeelding
‘Nardinc wijkt uit’ bij Utrechtse Poort Cultureel 3 jul, 16:26
Afbeelding
Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland: ‘Alle kinderen een zwemdiploma!’ Algemeen 3 jul, 16:16
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring De schrijvende buurvrouw van Jan Veth Algemeen 3 jul, 11:30
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief