Afbeelding

Kamerfracties houden hoorzitting over fusie

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM, DEN HAAG - Alvorens het voorstel tot gemeentelijke herindeling van Bussum te behandelen, willen de Tweede Kamerfracties een hoorzitting in de regio houden. Betrokkenen en belangstellenden zijn uitgenodigd om schriftelijk commentaar te geven op de gemeentefusie en/of zich aan te melden voor spreektijd tijdens de hoorzitting. 

Van de betrokken gemeenten, Bussum, Naarden, Muiden en Weesp krijgen delegaties van de colleges van burgemeester en wethouders en de gemeenteraden spreektijd. Individuele burgers kunnen niet inspreken, dat mag alleen namens een georganiseerd maatschappelijk verband; zoals een vereniging of belangenorganisatie.

Het wetsvoorstel gemeentelijke herindeling is onlangs door minister Piet Hein Donner ongewijzigd (een fusie van de vier gemeenten) naar het parlement gestuurd. Hij tekende daarbij echter aan dat hij open staat voor een wijziging richting een samengaan van alleen Bussum, Naarden en Muiden. Deze zogenoemde G3 variant komt uit de koker van de VVD.

Bussum, dat tot aan de verkiezingen onverdeeld en luidruchtig tegenstander van de herindeling -en als het dan toch moest uitsluitend met Naarden wilde- maakte recentelijk een draai en besloot mee te werken aan het plan van de liberalen.

Echter, een volledige fusie van de drie gemeenten zoals Donner nu wil, wordt vooralsnog afgehouden. CDA en D66 houden vast aan de oorspronkelijke koers; geen fusie en als het moet alleen met Naarden.

Lees meer over de actuele ontwikkelingen in gemeentelijke herindeling in het Dossier, hieronder...

Uit de krant