Afbeelding
Foto: Bob Awick

Verboden onderhoud door bewoners Cruysbergen was goed bedoeld

Buurt / wijk

BUSSUM - Het nogal ruwe onderhoud van bewoners van Landgoed Nieuw Cruysbergen op gemeentegrond was 'goed bedoeld'. Dat laten de bewoners weten na de ontstane ophef over hun verboden werk. 

De gemeente dwong de bewoners afgelopen week tot stoppen nadat ze aan de haal waren gegaan met hele stukken gemeentegrond. De bewoners haalden bomen en struiken weg en verplaatsten grote bergen zand met shovels. De gemeente stelde dat de bewoners zelfs stukken grond hadden 'ingepikt' en heeft de bewoners bevolen alles weer terug te zetten zoals het was. De kosten daarvoor moeten ze zelf betalen. 

Bewoners: alleen achterstallig onderhoud
De betrokken bewoners van Landgoed Nieuw Cruysbergen weerleggen dat ze deden aan 'landjepik' en stellen alleen achterstallig onderhoud te hebben gedaan. "De directe begroeiing achter de woningen en tussen de blokken hebben wij helaas steeds als sterk ontsierend moeten beleven. Naast het vele onkruid, de bramenstruiken en het nog immer aanwezige puin, hebben we zelfs zaken als prikkeldraad aangetroffen. Denk dus hierbij ook aan het veiligheidsrisico in geval van bijvoorbeeld spelende kinderen", zo laten ze weten. "Nu we hier inmiddels bijna een jaar wonen menen we te mogen stellen dat we van de gemeente weinig actie hoeven te verwachten omtrent het verbeteren van de situatie. Sterker nog: indien er handelen vanuit de gemeente nodig is, is de gemeente ondanks vele telefoontjes vaak nalatig gebleken in het tijdig actie ondernemen."

Zelf de mouwen opgestroopt
Nadat de bewoners naar eigen zeggen nul op het rekest kregen van de gemeente, hebben ze zelf de mouwen opgestroopt. "Omdat er geen enkel perspectief voor ons was op verbeteren van de situatie is er burgerinitiatief ontstaan. Wij dachten met deze actie geen enkel probleem op te roepen, omdat dit ook op vele plekken op de Waldenlaan is gebeurd. De gemeente heeft hierover zelfs ook bij bewoners complimenten gemaakt. Dit blijkt nu helaas een inschattingsfout te zijn geweest."

De bewoners stellen verder wel dat hun werk een hele verbetering heeft opgeleverd. Ze praten nog met de gemeente over de verdere afwikkeling van het probleem. 

Uit de krant