De betrokkenen bij de aftrap van de eerste les.
De betrokkenen bij de aftrap van de eerste les. Foto: Bob Awick

Statushouders kunnen hun zwemdiploma halen

Mensen

BUSSUM - Dertig statushouders uit Gooise Meren kunnen de komende tijd zwemles volgen in zwembad De Zandzee om hun zwemdiploma te halen. Dit blijkt hard nodig te zijn, want van de beoogde doelgroep heeft 80 procent geen diploma én geen financiële mogelijkheden om het certificaat te behalen.

De eerste zwemles stond afgelopen vrijdag op het programma. De dertig statushouders zijn op initiatief van Versa Welzijn hiervoor benaderd. De Zandzee en de buurtsportcoaches van Sportfondsen hebben een zwemdocent beschikbaar gesteld voor de statushouders. Kiwanis heeft de overige kosten gedekt met een donatie van 5.000 euro. De deelnemers betalen zelf een eigen bijdrage van 100 euro per persoon. Om op latere leeftijd te leren zwemmen, heb je gemiddeld 65 lessen nodig à 10 euro per les.

Kiwanis, De Zandzee en Versa Welzijn zijn van mening dat iedereen in Nederland de kans moet krijgen om te leren zwemmen. "Na 2015 zijn er meer dan 300 gezinnen vanuit de azc's in Gooise Meren komen wonen. Sociaal werkers van Versa Welzijn hebben de situatie, vaardigheden en behoeftes van deze gezinnen in kaart gebracht. Hieruit kwam naar voren dat 80 procent van de ondervraagden niet kan zwemmen. Ze willen graag een zwemdiploma halen, maar hun financiële situatie laat dit niet toe. Ze zijn op dit moment afhankelijk van een uitkering en kunnen de lessen niet zelf bekostigen."

Verdrinken
Hierbij halen de betrokken instanties cijfers aan van het CBS waaruit blijkt dat van de mensen die jaarlijks verdrinken een substantieel deel een buitenlandse afkomst heeft. Isabelle de Klerk, sociaal werker: "Wij willen alle deelnemers de kans geven een zwemdiploma te behalen om de kans op een verdrinkingsdood te verkleinen."

Uit de krant