Afbeelding

Grenscorrectie polder bij GV3 door VVD Weesp bepleit

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM, WEESP, DEN HAAG - Het idee voor een grenscorrectie in de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Muiden in, is in februari door de Weesper VVD bepleit bij de Tweede Kamerfractie van de liberalen. Minister Donner stelt de correctie voor als Muiden, Naarden en Bussum fuseren en Weesp zelfstandig blijft. Door de correctie krijgt Weesp er een flink stuk bouwgrond bij. 

Hierover berichtte het WeesperNieuws in de editie van 16 februari:

WEESP - De voorkeur gaat nog steeds uit naar een GV4 fusie, maar mocht het de GV3 worden, dan moet het Muider deel van de Bloemendalerpolder bij Weesp worden getrokken. Dat standpunt heeft de Weesper VVD vrijdag overgebracht bij partijgenoot en Tweede Kamerlid Willibrord van Beek, met wie gesproken werd over de vraag hoe het nu verder moet met de finaal vastgelopen herindelingsprocedure in de Gooi en Vechtstreek.

Minister Donner sprak vorige week hoogstpersoonlijk met de vier gemeenten die betrokken zijn bij het wetsvoorstel voor samenvoeging: Weesp, Muiden, Naarden en Bussum (GV4). Dat voorstel heeft de instemming van drie van de vier gemeenteraden en Provinciale Staten van Noord-Holland. Alleen Bussum is tegen, maar die tegenstand is zo bepalend dat het kabinet het voorstel niet naar het parlement durft te sturen. Dus moet er een oplossing worden bedacht.

De Weesper VVD verkende vrijdag in Den Haag een fusie zonder Weesp (GV3), mits daar de compensatie van de polder tegenover staat. Een kwestie van praktisch nadenken, legde Weesper VVD-raadslid Alexander Bruch op Radio Weesp uit. “Het is erg lastig een woonwijk te bouwen die in twee gemeenten ligt. Bij de bouwplannen is tot nu toe ook steeds uitgegaan van een samengaan van Weesp en Muiden.”

Voormalig Weesper wethouder Jan Heybroek (ook VVD) had dit als-dan-scenario al eens eerder opgeworpen. Felle Muidense verwijten over landjepik werden meteen zijn deel. Toch is het Weesp ernst met deze oplossing, áls de GV3-variant van stal wordt gehaald.

Officieel formuleren B&W van Weesp het zo: “Indien een herindeling tot een GV4 onverhoopt niet doorgaat is het aan de gemeenteraad te bepalen wat er dan zou moeten gebeuren. In dat afwegingsproces zou een grenscorrectie tussen Muiden en Weesp aan de orde kunnen komen, teneinde de woningbouwopgave van de Bloemendalerpolder binnen één gemeente te realiseren.” En dat heeft de Weesper VVD nu op scherp gezet.

Volg hier de updates over de keuze van Donner voor de GV3...

 

Uit de krant