Afbeelding
live

Donner: Bussum met Naarden en Muiden

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

 

(19.13) BUSSUM, DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner kiest voor een fusie van Bussum met Naarden en Muiden. Weesp wordt toch buiten de herindeling in Gooi en Vechtstreek gehouden. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Aan de Tweede Kamer wordt voorgesteld om in deze variant een grenscorrectie in de Bloemendalerpolder door te voeren. Dat betekent dat deze grote bouwlokatie in zijn geheel naar Weesp gaat.

(20.43) De minister denkt dat deze GV3-variant "het breedst mogelijke bestuurlijke draagvlak heeft in de regio". Door de grenscorrectie wordt Weesp als zelfstandige gemeente voldoende versterkt, schrijft Donner.

Met dit besluit van de minister is een GV4-gemeente (Weesp, Muiden, Naarden en Bussum) overigens nog niet van de baan. Tot voor kort waren daar drie van de vier betrokken gemeenten voor (alleen Bussum niet), alsmede de provincie Noord-Holland. In dat voorstel werd eveneens gesproken over het breedst mogelijke politieke draagvlak.

De Tweede en Eerste Kamer besluiten uiteindelijk wat het gaat worden. Hoe de Haagse fracties over de herindeling in Gooi en Vechtstreek denken is nog niet helemaal duidelijk. Maar voor de insteek van Donner lijkt in politiek Den Haag vooralsnog voldoende draagvlak te bestaan.

De GV3-variant komt uit de koker van de VVD. De liberale gemeenteraadsfracties gingen ermee aan de slag. In Bussum werd de nieuwe koers in het geheim voorbereid. VVD-voorman Jan Zegering Hadders speelde hier een belangrijke rol in.

Een maand geleden nog, ontkende hij in een raadsvergadering dat er een nieuwe route voor de herindeling zou zijn en sprak zich uit voor een fusie met ten hoogste Naarden; net zoals tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat deed hij naar aanleiding van publicaties in de Bussumse Krant, waarin de koerswijziging naar de GV3 openbaar werd gemaakt.

(21.22) De Gemeente Weesp is organisatorisch klaar om de komende jaren zelfstandig te blijven opereren. Met dat gegeven en de aangekondigde grenscorrectie kan de gemeente leven met het gewijzigde herindelingsbesluit van het kabinet. Dat laat burgemeester Bart Horseling van Weesp zojuist  weten. Lees verder op: www.WeesperNieuws.nl

Zie ook de Bussumse Krant van 27 april...

Uit de krant