Afbeelding

Gemeentelijke herindeling morgen in de Ministerraad

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM, DEN HAAG - De Ministerraad bespreekt morgen de gemeentelijke herindeling van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum. Dat bevestigt de woordvoerder van minister Piet Hein Donner desgevraagd tegenover de Bussumse Krant. 

Vanavond vergadert de gemeenteraad van Bussum nog over de nieuwe koers van de gemeente ten aanzien van de herindeling. Burgemeester Milo Schoenmaker maakte drie weken geleden bereid te zijn tot een samengaan met Naarden en Muiden; en laat daarmee het aanvankelijk verzet tegen alles behalve een fusie met alleen Naarden varen. Het is de vraag of de voltallige gemeenteraad de nieuwe koers wil volgen.

Eerder deze week zei commissaris van de koningin Johan Remkes dat er wat hem betreft haast wordt gemaakt met de besluitvorming. Remkes streeft naar een GV4, de fusie van Bussum met Weesp, Muiden en Naarden. Dat is overigens ook de uitgesproken voorkeur van de ondernemingsraden (OR) van Muiden, Weesp en Naarden. De personeelsvertegenwoordiging van Bussum zwijgt, maar heeft tot op heden de koers van het gemeentebestuur gevolgd. 

Brief

De OR van Muiden schreef hierover zelfs nog een brief aan minister Donner, op 3 februari. Daarin wordt hem gevraagd om "niet te kiezen voor een tussenvorm die mogelijk binnen korte termijn toch tot een grotere fusie zal leiden." En dat is nu juist waar de bestuurders van Bussum, Muiden en Naarden momenteel wel over praten. Daarbij zouden zelfs twee 'tussenvormen' kunnen ontstaan: eerst een ambtelijke fusie, gevolgd door een bestuurlijke. Klik hier voor de brief aan Donner.

Uit de krant