Afbeelding
Foto: Jaap van Hassel

Protest tegen uithuisplaatsing zeven kinderen

Politiek

BUSSUM - Een grote groep demonstranten heeft maandag voor het kantoor van de Regio Gooi en Vechtstreek geprotesteerd tegen een uithuisplaatsing van zeven jonge kinderen, allemaal bewoners van Gooise Meren. 

Het gaat om een eerdere uithuisplaatsing, begin juni. Het gaat om zeven kinderen van één gezin. Waarom ze precies uit huis geplaatst zijn, is niet bekend. Volgens de gemeente ligt aan de uithuisplaatsing een 'rechtelijke uitspraak ten grondslag'. 

De demonstranten zijn het niet eens met de uithuisplaatsing en protesteerden voor gezinshereniging op korte termijn. Ze brachten een petitie naar het regiokantoor. De petitie werd in ontvangst genomen door de gemeente Gooise Meren. "De gemeente Gooise Meren heeft geen rol bij de gedwongen uithuisplaatsing. We hebben het verzoek van de demonstranten om een petitie in ontvangst te nemen wel ingewilligd vanuit het oogpunt van het bieden van een luisterend oor", laat het gemeentebestuur weten aan de gemeenteraad. 

De gemeente kan verder niets tegen de uithuisplaatsing doen. " We begrijpen de boosheid, het verdriet en de onmacht van de ouders, familie en andere betrokkenen. Een uithuisplaatsing is zeer ingrijpend voor de kinderen, voor de ouders en ook voor de professionals die bij het gezin betrokken zijn. Een uithuisplaatsing is een uiterst middel in extreme gevallen. De kinderen verblijven op dit moment bij pleeggezinnen. De bevoegdheid tot uithuisplaatsing ligt niet bij de gemeente Gooise Meren. Aan de uithuisplaatsing ligt een uitspraak van een onafhankelijke rechter ten grondslag. De uitspraak is gedaan na een melding bij Veilig Thuis en een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming."

Het protest tegen de uithuisplaatsing is vreedzaam verlopen. 

Uit de krant