Jacqueline Pot en Louis Dirks zien hun werk als zeer zinvol.
Jacqueline Pot en Louis Dirks zien hun werk als zeer zinvol. Foto: Yvette de Vries

Buurtbemiddeling behandelde 80 zaken in een jaar

Algemeen

GOOISE MEREN - Ruim een jaar geleden startte Versa Welzijn met buurtbemiddeling in de gemeente. Ze hebben inmiddels 80 cases behandeld en afgerond. In zo'n 45% daarvan is de bemiddeling succesvol geweest of hebben de buren het samen, zonder bemiddeling, opgelost.

Dat komt aardig overeen met de cijfers uit de omliggende gemeentes, waar buurtbemiddeling al langer actief is vertelt Jacqueline Pot, coördinator buurtbemiddeling voor zowel Weesp als Gooise Meren. In iets meer dan de helft van de gevallen gaat het om bewoners van sociale huurwoningen. Niet heel raar volgens Pot. "Daar zijn de muren vaak dunner en wonen mensen dichter op elkaar."

Sociaal werk
Dat buurtbemiddeling meer dan vroeger steeds meer weg heeft van sociaal werk is ook geen verrassing voor ze. "Een paar jaar geleden betroffen de klachten meestal geluidsoverlast, overhangend groen en overlast van huisdieren." Nu zijn het vaak klachten over geluidsoverlast van kinderen, harde muziek, stampen, maar ook simpele zaken zoals een tikkende verwarming. Ook worden ze steeds vaker geconfronteerd met overlastveroorzakers met een psychische aandoening "Die groep mensen werd voorheen opgevangen, nu moeten ze langer thuis blijven wonen."

Verstoorde relatie
Vaak gaat het ook om communicatieproblemen. "Je ziet veelal een verstoorde relatie en vaak heeft degene die een klacht meldt ook een rol in het geheel. Iets kleins als een overhangende tak is vaak een aanleiding, maar als je dan doorvraagt komen er meer zaken boven water." Wanneer buurtbemiddeling dan om de hoek komt kijken en bemiddelt wordt de communicatie vaak hersteld en lossen de kemphanen het onderling op.

Niet alles op te lossen
Overigens zijn niet alle problemen met praten op te lossen. Soms is er meer nodig, is hulp van een andere partij nodig zoals de GGZ of in sommige gevallen de politie of de woningcorporatie. Dat is dan ook het moment waarop buurtbemiddeling eruit stapt. "We kiezen geen partij en geven ook geen oordeel over de situatie", licht Louis Dirks de rol van de buurtbemiddelaar nog eens toe. Dirks is zelf al vijf jaar buurtbemiddelaar. Hij volgde een cursus basistraining buurtbemiddeling en is, net als de andere buurtbemiddelaars, vrijwilliger.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant