De zon weerkaatst op het dak en leidt tot overlast bij de overburen.
De zon weerkaatst op het dak en leidt tot overlast bij de overburen. Foto: Bob Awick

Overburen boos over nieuwbouw aan Koningslaan

Buurt / wijk

BUSSUM Het oude woonhuis aan de Koningslaan 29 is gesloopt en de nieuwbouw nadert haar voltooiing. Werklui zijn druk bezig en rijden af en aan. Het pand is opmerkelijk groot, maar vooral de roestvrijstalen afwerkingslaag mag opvallend genoemd worden.

De overburen, die niet met naam in de krant willen, zijn niet zo blij met de nieuwbouw in het dorpsgezicht van de wijk het Spiegel. Ze vertellen wat er gebeurd is. "Het pand werd in 2016 gesloopt waarna de nieuwbouw van start ging. Op een gegeven moment sprak ik de eigenaresse. Ik vroeg naar de nieuwbouw en vroeg mij verwonderd af of de roestvrijstalen buitenkant een extra isolatielaag was. 'Nee hoor, dat blijft zo' vertelde ze ons. We schrokken behoorlijk van het antwoord. Wij wisten niet dat dit het eindresultaat zou zijn."

Inmiddels hebben de overburen veel contact gehad met de eigenaresse en is er een ambtenaar van de gemeente over de vloer geweest. "De ambtenaar nam ons zeer serieus. Het bouwwerk maakt echt inbreuk op ons woongenot. De schermen of gordijnen moeten we geheel naar beneden doen, want je kijkt recht de zon in. Wij wonen hier al 32 jaar en hopen dan ook dat er een oplossing komt. De eigenaresse heeft toegezegd om te kijken of er hoge bomen kunnen komen om zo de overlast voor ons te beperken." Zij bevestigt tegenover deze krant dat ze inderdaad groenblijvende bomen wil plaatsen. "Ik heb een vergunning en de gemeente is overal van op de hoogte. Ik kan er verder niets aan doen," reageert ze.

Vrienden voelen zich gepasseerd
Ook de Vereniging Vrienden van het Spiegel heeft zich over de kwestie gebogen. Voorzitter Philip Tulleken was ook niet op de hoogte van dit bouwplan en begrijpt niet dat de gemeente dit plan heeft goedgekeurd. "Diversiteit in het Spiegel is prima, maar dit gebouw is zo 'in your face'; wij hadden het prettig gevonden om daar bij betrokken geweest te zijn. Het pand past wat ons betreft niet in het beschermd dorpsgezicht en wij zijn dan ook bang voor eventuele precedentwerking. Het is niet te begrijpen hoe dit plan langs de bouwcommissie is gekomen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant