Afbeelding
Foto: Pixabay

Netbeheerder haakt af voor bewonersavond over zorgen hoogspanningskabels

Politiek

GOOISE MEREN - Netbeheerder TenneT heeft de gemeente laten weten niet te komen op de bewonersavond van de gemeente over de gezondheidsrisico's van ondergrondse hoogspanningskabels. Dat meldt de gemeente. 

De gemeente houdt morgen (donderdag) een bewonersavond. Dat wordt gedaan na alle zorgen over de gezondheidsrisico's van ondergrondse hoogspanningskabels. Daar is momenteel veel over te doen. De straling van zulke kabels kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid als de kabels te dicht langs huizen lopen. De Naarder Keverdijk is zo'n buurt waar dat voor geldt, maar mogelijk zijn er ook meer buurten. 

TenneT heeft alleen een kaart gestuurd
De bewonersavond van de gemeente wordt gehouden zodat bezorgde bewoners vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen geven. Voor het aspect gezondheid was GGD'er René Stumpel gevraagd te komen, voor het technische aspect was netbeheerder TenneT gevraagd. Laatstgenoemde heeft dus 'nee' gezegd. "TenneT heeft de gemeente alleen een kaart gestuurd waarop bovengrondse en ondergrondse kabels en stations in Gooise Meren zijn aangegeven. Waar zich specifieke magneetveldzones bevinden meldt de kaart echter niet. Die informatie zegt TenneT ook niet te hebben", laat de gemeente weten. 

Gemeente zeer teleurgesteld en denkt na over stappen
Het gemeentebestuur reageert zeer teleurgesteld op de afmelding van TenneT en beraadt zich over nadere stappen. "Het college van burgemeester en wethouders begrijpt de zorgen van bewoners en de gemeenteraad over mogelijke gezondheidsrisico's die inwoners van onze gemeente lopen door de directe nabijheid van ondergrondse kabels. De gemeente kan op de bijeenkomst geen helderheid geven over risico's en is niet de instantie om technische vragen te beantwoorden. Alle technische vragen op de informatieavond zullen worden doorgespeeld naar de netbeheerder, met het uitdrukkelijke verzoek deze te beantwoorden. Het college is zeer teleurgesteld in de houding van de netbeheerder en beraadt zich over nadere stappen", aldus burgemeester en wethouders.

Uit de krant