Afbeelding

Bezwaar tegen sloop villa Huizerweg houdt aan

Buurt / wijk

BUSSUM - Er komt een groot kantoorpand op de kop van de Huizerweg. Daarvoor moet een honderd jaar oud dubbel woonhuis worden gesloopt en het bestemmingsplan worden aangepast. Dat heeft de gemeente nu af. Buurtbewoners en andere betrokkenen zien niets in het plan van Heyen Makelaars.

De makelaar wil een kantoorpand neerzetten op de kop van de Huizerweg en heeft zijn oog laten vallen op een stukje van de straat vlak naast de kerk. Het kantoorpand moet komen op de plek van een beeldbepalende villa. Er wordt al langer aan het plan gewerkt.

Al genoeg kantoorpanden
Vooral de sloop van het karakteristieke pand om er een kantoorpand voor terug te plaatsen zorgt voor veel bezwaren. Deze bezwaren komen onder meer van buurtbewoners. Een veelgehoorde klacht is dat Bussum al genoeg kantoorpanden heeft. De buren vrezen verder voor geluidsoverlast, inkijk en vermindering van hun uitzicht. De gemeente veegt de bezwaren van tafel. Akoestisch onderzoek heeft volgens de gemeente uitgewezen dat alles voldoet aan de geluidsnormen. Ook de andere argumenten houden volgens de gemeente geen stand. Het bezwaar houdt echter aan. Nadat bekend werd dat het gemeentebestuur het bestemmingsplan heeft aangepast wordt wederom boos gereageerd. "Schande dit: een prima, mooi pand slopen voor iets treurigs dat je beter op een bedrijventerrein kunt neerzetten", zo klinkt het. En: "En dat met de enorme leegstand van winkel- en kantoorpanden in het achterhoofd." Daarnaast geven enkele bewoners aan zich niet gehoord te voelen.

Erfgoedclub: Huizerweg teveel aangetast
De buurtbewoners kunnen rekenen op de steun van Erfgoedvereniging Heemschut, die opkomt voor het behoud van karakteristieke panden. Heemschut meent dat het aanzicht van de Huizerweg te veel aangetast zal worden als het dubbele woonhuis wordt gesloopt en er een kantoorpand voor terugkomt. Ook het bezwaar van Heemschut werd door de gemeente afgewezen. De gemeente meent onder meer dat het bewuste pand niet door de gemeente is aangewezen als beeldbepalend of monumentaal. Wat dat betreft staat niets de sloop van Huizerweg 4a, 6 en 8 dus tegen. Afgelopen april gaf ook de gemeenteraad haar akkoord. De raad geeft onder meer aan dat de twee-onder-een-kapper al veel langer leegstaat. Ook stelt men dat een makelaarskantoor goed past op dat stuk van de Huizerweg, waar meer van dat soort serviceverlenende bedrijven zijn gehuisvest.

Het gemeentebestuur heeft het bestemmingsplan nu aangepast. De komende zes weken kan er bezwaar aangetekend worden tegen het plan. Dat laatste gaat hoe dan ook Erfgoedvereniging Heemschut al doen. Al gaat het wat verder dan dat. De erfgoedclub reageert verrast dat de gemeenteraad het besluit over het bestemmingsplan al heeft genomen, zonder dat Heemschut als bezwaarmaker daarvan op de hoogte is gebracht. Daarnaast stelt Heemschut dat de gemeente de besluitvorming niet goed heeft vastgelegd. Dat komt door een technisch mankement, zo leert navraag bij de gemeente.

Heemschut roept het gemeentebestuur op de besluitvorming over het bestemmingsplan door de gemeenteraad over te doen. De gemeente laat in een reactie weten te moeten uitzoeken hoe de vork precies in de steel zit.

Uit de krant