De 17-jarige Hiske geniet volop van haar vakantie.
De 17-jarige Hiske geniet volop van haar vakantie.

Net geslaagd, nu zoeken naar een kamer

Algemeen

GOOISE MEREN - Bij flink wat geslaagde middelbarescholieren is de tas inmiddels weer binnengehaald. Een week na de bekendmaking zijn de meeste aan het vakantievieren, aan de slag met hun vakantiebaantje of naarstig op zoek naar een studentenkamer.

Normaal gesproken worden de namen van alle geslaagden in deze krant geplaatst, maar door de nieuwe privacywet willen de scholen geen namen van geslaagden meer vrijgeven. Bij veel leerlingen die geslaagd waren werd de vlag gehesen, die hoefden niet meer te blokken. De scholieren die nog een herexamen konden doen of hun cijfer wilden verbeteren, hebben dat inmiddels ook achter de rug. Die horen binnenkort of ze geslaagd zijn.

Hiske van der Nagel is een van de geslaagden in Gooise Meren. De 17-jarige slaagde voor het Technasium aan het Goois Lyceum in Bussum. De examens wiskunde en scheikunde vielen haar overigens nog wel wat tegen. Na de schoolonderzoeken stond ze er goed voor, maar tegenvallende cijfers voor haar examen haalden de cijfers voor die vakken wat naar beneden. "Ik baal daar wel van, maar ga geen herexamen doen om een hoger cijfer te halen." Ze wil even niet met school bezig zijn. Het laatste jaar was leuk, maar ook druk. De laatste drie weken voor het examen was het vooral veel oefenen met oude examens. Maar behalve de voorbereiding op de examens stonden er in het zesde jaar ook flink wat projecten gepland. "Leuk, maar ze kosten veel tijd", aldus Hiske. Zo maakte ze een interactief lichtproject met led als profielwerkstuk en met een groepje een prototype voor een hondenbrace. Daarvoor moesten ze op zoek naar een opdrachtgever met een 'vraagstuk', onderzoek doen en tot slot een ontwerp maken. Inmiddels is het prototype geprint in 3D, maar er moet nog wel het een ander aan verbeterd worden voordat hij eventueel in productie kan worden genomen.

Haar plannen voor de komende maanden? Werken bij La Place, sporten, chillen met vriendinnen en een kamer in Delft zoeken. In die studentenstad begint ze in september met een studie werktuigbouwkunde. Meiden die het Technasium doen zijn al dun gezaaid, werktuigbouwkunde is helemaal een mannenbolwerk. Hiske vertelt dat ze al een ladies-introdag in de Zuid-Hollandse stad achter de rug heeft, juist omdat er maar zo weinig meisjes in Delft studeren. In Delft studeren betekent voor haar ook dat ze op kamers moet. De afstand is gewoon te groot. In de weekenden gaat ze voorlopig wel terug naar huis.

 

Uit de krant