Roy van Leijen heeft een BuurtAED in zijn straat geregeld.
Roy van Leijen heeft een BuurtAED in zijn straat geregeld. Foto: Bob Awick

Roy regelt AED voor de Hamerstraat: jij kunt het ook doen

Buurt / wijk

BUSSUM - Roy van Leijen (30) heeft met crowdfunding onder de buurtbewoners kunnen regelen dat zijn straat 'hartveiliger' wordt met een BuurtAED.

"Ik heb zo'n zes jaar geleden meegemaakt dat een man een hartstilstand kreeg", vertelt Roy. "Op vrijdag had ik een AED-cursus gevolgd en de woensdag erop in de sportschool, waar ik toen werkte als personal trainer, kreeg een cliënt een hartstilstand. Ik zag hem liggen, hoorde hem gorgelen en wist meteen: dit is niet goed. Bij de balie heb ik de AED gepakt, zijn shirt opengetrokken en samen met twee jongens gereanimeerd en gedefibrilleerd, want snel handelen is van levensbelang. We zijn doorgegaan tot het ambulancepersoneel zei dat we konden stoppen omdat zij het overnamen. Later hoorden we dat de man was overleden in het ziekenhuis omdat hij dichtgeslibde aders had en niet te redden was. Ik ben me toen wel gaan realiseren dat ik iemand ben die op dit soort momenten niet bang wegloopt, maar rustig blijf en in actie kom. Door dit trauma heb ik besloten om BHV'er te worden om, als het nodig is, eerste hulp te verlenen."

Wekelijks worden ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand en de levenskans wordt mede bepaald door het optreden van omstanders. Tijdens een hartstilstand buiten het ziekenhuis is het van cruciaal belang dat iemand binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en gedefibrilleerd met een AED. De Hartstichting laat weten dat er te weinig openbare AED's in Nederland zijn. Samen met Philips heeft de stichting als doel om meer AED's in buurten te plaatsen en via een crowdfundingplatform kunnen buren geld inzamelen om zo hun buurt 'hartveiliger' maken. "In mijn buurt is geen BuurtAED. Dus toen ben ik gaan onderzoeken hoe ik dit het beste kon aanpakken en kwam terecht bij de site van de Hartstichting. Een AED kost 2.681 euro, waarvan Philips een bedrag van 1.052 euro heeft gedoneerd. Ook plaatsen ze de AED in een speciale kast en doen eens in de vijf jaar onderhoud. Dus bleef er nog 1.629 euro over om te financieren. Via de Facebookpagina van de straat heb ik buurtbewoners gevraagd of ze mee wilden doen en ze waren meteen enthousiast. Ik heb een brief geschreven en daarna ben ik bij 104 buren langsgegaan. Een groot aantal heeft meebetaald. Ik kreeg het bedrag echter niet bij elkaar. De gemeente wilde gelukkig bijspringen en betaalt nu het restant van het bedrag; ook hopen ze dat andere buurten dit initiatief overnemen."

Werken met een AED is eenvoudig omdat het apparaat vertelt wat je moet doen. Ik vind het fantastisch om te zien hoe betrokken de buurt is en binnenkort gaan we de BuurtAED vieren met een hapje en een drankje en dan leg ik uit hoe het apparaat werkt, want als je niets doet heeft iemand met een hartstilstand geen overlevingskansen."

Uit de krant