Afbeelding
Advertentie

Alle verschillende soorten overhemden fits op een rijtje

Algemeen

Overhemden en de verschillende soorten fits. Iets wat vroeger niet aan de orde is, is tegenwoordig leidend. Als je vroeger en overhemd wilde kopen, was de boordmaat leidend. Omdat tegenwoordig de stropdas niet meer om hoeft, wordt er meer gekeken naar de pasvorm. Als je dan online op zoek bent naar een mooi overhemd zie je verschillende soorten fits. Classic fit, contemporary fit, tailored fit, slim fit etc. Tegenwoordig hebben verschillende overhemd merken wel zes verschillende pasvormen. Van zeer sterk getailleerde modellen tot hele rechte modellen. Het verschil tussen deze twee kan bij dezelfde boordmaat (omvang van den nek) wel 20 à 30 cm zijn op zowel de borst en taille. Wil je graag weten hoe je het makkelijkst jouw fit bepaalt? Lees dan snel verder.

Een overzicht van alle soorten fits
Elk merk kan een fit anders noemen, maar je hebt zes verschillende pasvormen. Dat zijn:
* Comfort fit (recht model)
* Regular fit (enigszins getailleerd tot recht model)
* Modern fit (licht getailleerd)
* Tailored fit (tussen licht en sterk getailleerd in)
* Slim fit (sterk getailleerd)
* Super slim fit (zeer sterk getailleerd)
Daarnaast heb je nog afgeleide pasvormen of noemt een bepaald merk het net wat anders.

Hoe bepaal je de juiste pasvorm:
Pak en centimeter en leg deze om je nek, borst en buik/taille. Schrijf de drie gemeten waarden op. Gebruik de nekomvang als indicatie, want het kan zijn dat je nekmaat niet overeenkomt met de gemeten borst- en buikomvang. Bij jouw borst- en buikomvang moet je een aantal cm speling nemen. Neem bij de volgende afmetingen onderstaande centimeter speling:
* Bij een taille van 90 cm → + 6 á 8 cm
* Bij een taille van 100 cm → + 6 á 8 cm
* Bij een taille van 110 cm → + 10 á 12 cm
* Bij een taille van 120 cm → + 12 á 14 cm
* Bij een borstomvang van 90 cm → + 8 cm
* Bij een borstomvang van 100 cm → + 8 á 10 cm
* Bij een borstomvang van 110 cm → + 10 á 12 cm
* Bij een borstomvang van 120 cm → + 12 á 14 cm

Rechte overhemden (regular fit en comfort fit)
Een overhemd met een recht model kan de volgende benamingen hebben: comfort fit, classic fit, casual fit en regular fit. Regular fit en comfort overhemden zijn overhemden die praktisch gezien niet getailleerd zijn (of heel licht getailleerd). Deze overhemden zijn geschikt voor mannen met een groter lichaam. Bij een regular fit overhemd is de omtrek bij de borst en taille nagenoeg hetzelfde. Vandaar dat ze ook wel 'rechte overhemden' worden genoemd.

Houd jij meer van overhemden met een normale, rechte pasvorm met genoeg bewegingsruimte? Kies dan voor een overhemd met een rechte pasvorm.

Licht getailleerde overhemden: tailored fit en modern fit
Licht getailleerde overhemden kunnen de volgende benamingen hebben: custom fit, contemporary fit, fitted, tailored fit en modern fit. Tailored en modern fit overhemden vallen allebei onder de noemer 'licht getailleerde overhemden'. Het enige verschil is dat tailored fit net iets getailleerder (strakker op de taille) is dan modern fit.

Je kiest voor een licht getailleerd overhemd als je een beginnend buikje hebt of wat steviger bent. Slim fit kan in dit geval te strak voor je gaan zitten. In dat geval is een overhemd dat licht getailleerd is beter zitten. Overhemden die licht getailleerd zijn bieden een fijn draagcomfort, voldoende bewegingsruimte en zijn niet te strak aangesloten op het lichaam.

Sterk getailleerde overhemden: slim fit
Slim fit overhemden kunnen de volgende benamingen hebben: body fit, italian fit, perfect fit, smart fit en slim fit. Een slim fit overhemd is een sterk getailleerd overhemd. Slim fit overhemden worden ook wel Italiaanse overhemden genoemd. Slim fit overhemden zijn geschikt voor mannen die atletisch of normaal zijn gebouwd. Heb je een beginnend buikje, dan zijn deze overhemden meestal al net iets te strak voor je. Of je moet een maat groter nemen.

Zeer sterk getailleerde overhemden: super slim fit
Super slim fit overhemden kunnen de volgende benamingen hebben: x-slim, skin cut, extra slim fit en super slim fit. Een super slim fit overhemd is een overhemd dat zeer sterk getailleerd is. Super slim fit overhemden zijn het meest geschikt voor slanke/tengere mannen of mannen zie zeer atletisch zijn. Tegenwoordig worden de extra slim fit overhemden gemaakt van een beetje stretch. Hierdoor valt het overhemd nog net iets strakker om het lichaam en beweegt de stof mee.

Mocht je na dit artikel toch nog twijfels hebben? Neem dan contact op met overhemden.com. Overhemden.com helpt je graag aan een goed zittend overhemd.

Uit de krant