Jongerenwerker Isabelle de Klerk en jeugdagent Debby Vredeveld.
Jongerenwerker Isabelle de Klerk en jeugdagent Debby Vredeveld. Foto: Bob Awick

Overlast van hangjongeren: wat kun je zelf doen

Politie & justitie

BUSSUM - Met het mooie weer zoeken jongeren elkaar weer vaker buiten op. Sommige buurtbewoners ervaren hiervan geluidsoverlast of andere hinder. Wat valt hieraan te doen? Jeugdagent Debby Vredeveld vertelt: "Jongeren die in groepjes rondhangen, worden vaak negatief beoordeeld. Maar voor pubers is 'rondhangen' normaal en zij veroorzaken vaak geen overlast."

Toch kan het gebeuren dat de buurtbewoners er wel last van hebben; hoe kun je dit dan het beste aanpakken zodat de relatie tussen bewoners en de jongeren goed blijft? "De beste manier is om met de jongeren in gesprek te gaan", vertelt de jeugdagent van Gooise Meren. "Maar dan wel op een respectvolle manier. Dus niet meteen in de aanval gaan en naar ze schreeuwen. Beter is het om ze rustig te benaderen, begrip te tonen en dan pas te vertellen waar je als bewoner last van hebt. Als je de jongeren zo behandelt, kun je de volgende keer makkelijker contact maken. Ik weet uit ervaring dat ze dan naar je luisteren en rekening met je houden. Ze gaan dan rustiger met elkaar om en de muziek wordt zachter gezet of gaat uit."

De jongerenwerkers van Versa Welzijn, willen graag aan de buurtbewoners uitleggen wat je het beste kunt doen met jongeren en de eventuele overlast. Komende woensdag wordt er een workshop 'Omgaan met hangjeugd' gehouden in Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan. Deze workshop wordt gegeven door dé expert in straatcultuur: Hans Kaldenbach. Samen met een acteur worden er praktijksituaties nagespeeld. Zo kun je duidelijk zien welke aanpak werkt en welke niet. De workshop start om acht uur. Aanmelden kan op elindhout@versawelzijn.nl.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant