Afbeelding
Foto: Pixabay

Moeten we ons zorgen maken over ondergrondse hoogspanningskabels?

Politiek

GOOISE MEREN - Waar heeft de gemeente Gooise Meren ondergrondse hoogspanningskabels? En waar liggen deze zo dicht bij huizen dat ze voor gevaar zorgen? Dat vraagt de PvdA aan het gemeentebestuur nadat afgelopen week bekend werd dat de hoogspanningskabels schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid kunnen hebben. 

De zaak werd afgelopen week aangezwengeld door RTL Nieuws dat onderzoek deed naar de hoogspanningskabels. Bekend werd dat er op verschillende plaatsen ondergrondse hoogspanningsleidingen dicht bij woonhuizen liggen. Van de gemeente Gooise Meren is bekend dat er ondergrondse hoogspanningskabels zijn, maar of deze ook echt de dicht bij woonhuizen liggen is niet bekend. De PvdA hoopt dat (en meer) met de vragen aan het gemeentebestuur nu helder te krijgen.

Schadelijk voor volksgezondheid
Dat de hoogspanningskabels gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid heeft te maken met het magnetische veld dat rond deze kabels ligt. Er wordt onder meer een relatie gelegd met leukemie bij kinderen. Ook zijn er wetenschappers die betogen dat er een verband is tussen de magnetische velden en het optreden van de ziekte van Alzheimer. De schadelijke werking van fijnstof zou ook versterkt kunnen worden volgens sommigen.  

Uit de krant