Afbeelding

Een kleurrijk bloemengazon bij je zonnepanelen

Advertorial

Je wil ook je bijdrage leveren aan verduurzaming en energiebesparing. Zonnepanelen op je dak kan helaas niet, want je woont in een monumentaal pand en je krijgt geen vergunning voor het plaatsen op het dak. Of er valt echt veel te veel schaduw op je dak zodat van zonnepanelen daar geen opbrengst te verwachten is. Zonnepanelen plaatsen in je tuin is dan ook een optie. En dan een mooi bloemengazon er tussen in plaats van die tuintegels. Ben je gelijk mooi bezig voor de biodiversiteit in jouw omgeving en ziet de tuin er ook direct fleuriger uit!

Een bloemengazon

In het mengsel Bodembedekker van BUMA Handel vind je 10 soorten bloemen en kruiden die goed passen in je bloemengazon. De meerjarige laagblijvende vegetatie is prima te gebruiken als begroeiing rondom zonnepanelen. Alle plantjes, de kruiden en de bloemen in je gazon dragen bij aan de biodiversiteit in je tuin. Je kan al snel meer bijen, vlinders en vogels in je tuin verwelkomen. Een groot voordeel van dit bloemenmengsel is dat de bodembedekkers niet te hoog worden in verband met het overwoekeren van je zonnepanelen.

Wat zit in het bloemenmengsel?

Prunella vulgaris, het bijenkorfje is een laagblijvende plant die maximaal 20 cm hoog wordt. Hij bloeit van mei tot in de herfst. De bloemetjes zijn violet. Dan de blauwe Veronica, of ook wel Ereprijs genoemd. De gewone paardenbloem, Taraxacum officinale met de mooie gele bloemen, de blauwe Viola cornuta (niet het ijsje) en de Trifolium dubium, de kleine klaver zitten ook in het bloemenmengsel pakket. Onmisbaar in het bloemenmengsel zijn het Madeliefje, Rode klaver, Tijm, het Vergeet-me-nietje en Witte klaver. Allemaal ook weer laagblijvende planten voor een kleurrijk bloemengazon rond je zonnepanelen.

Je zaait de BUMA Bodembedekker het beste van maart tot en met september.

Stappenplan Bodembedekker bloemenmengsel zaaien

  • Om te voorkomen dat ongewenste kruiden straks de overhand nemen, creëer je een zogenaamd vals zaaibed. Je maakt de grond een beetje los, je laat de zaden die er toch altijd in zitten gewoon kiemen en je verwijdert de onkruiden met de hand. Je kan dit proces een paar keer herhalen totdat er niets meer boven komt.
  • Het bloemenmengsel Bodembedekker meng je met een beetje scherp metselzand waardoor je meer volume creëert en je makkelijker het zaad kan verdelen over het zaaibed.
  • Hoewel het zo nu en dan een beetje weinig lijkt te zijn, is het toch verstandig om de aanbevolen en aangegeven hoeveelheden aan te houden. Je krijgt toch echt het beste en mooiste resultaat. En dat is toch de bedoeling?
  • Het net gezaaide zaad moet contact maken met de aarde en let op dat je ze niet te diep in de grond drukt.
  • Na een 6 tot 8 weken zie je de eerste plantjes al boven de grond komen. Dat wordt een kleurrijke zomer!

Uit de krant