Afbeelding

Ben jij klaar om cord-cutter zonder televisieabonnement te worden?

Advertorial

De manier waarop we televisiekijken verandert. Lineaire televisie, waarbij programma’s op vaste tijden worden uitgezonden en bekeken, wordt steeds minder populair. Steeds meer mensen worden ‘cord-cutters’ en zeggen hun oude vertrouwde televisieabonnement op. In plaats daarvan kijken ze voornamelijk naar content van streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney. Misschien roept dit bij jou ook wel de vraag op of je eigenlijk geen behoefte meer hebt aan ‘live’ televisiekijken en of het nog wel de moeite waard is om te betalen voor een televisieabonnement. Of is het tijd om een abonnement voor alleen internet thuis te nemen? Met andere woorden: ben jij klaar om cord-cutter zonder televisieabonnement te worden?

Nederlandse televisieprogramma’s

Veel programma’s die op de Nederlandse televisie worden uitgezonden, zijn terug te zien via streamingdiensten. RTL-programma’s kun je bijvoorbeeld vinden op Videoland, NPO-programma’s zijn veelal gratis terug te kijken op NPO Start en met een abonnement op NPO Plus kun je alle content bekijken. Voor programma’s van SBS6, Net5, Veronica en SBS9 kun je gebruik maken van de gratis streamingdienst KIJK. Dit betekent dat je veel Nederlandse programma’s dus niet meer per se ‘live’ hoeft te bekijken, maar op een later moment kunt streamen. Soms kun je overigens zelfs al vooruitkijken voordat iets überhaupt op televisie is uitgezonden!

NLZIET

Kijk jij toch nog af en toe naar ‘live’ televisie? Bijvoorbeeld om naar het nieuws of live naar sportevenementen te kijken? Ook dan hoef je niet per se een duur televisieabonnement te nemen. Je kunt namelijk ook kiezen voor de streamingsdienst NLZIET. Met NLZIET kun je live alle zenders van NPO, SBS en RTL streamen op je een smart tv, tv met Google Chromecast, smartphone of tablet. Daarnaast kun je programma’s ook nog eens grotendeels reclamevrij terugkijken. Om van NLZIET gebruik te maken, moet je een abonnement afsluiten dat momenteel 7,95 euro per maand kost. Zo kun je voordeliger uit zijn dan met een traditioneel televisieabonnement, want dat kost aanmerkelijk meer dan zo’n abonnement op NLZIET.

Juiste internetabonnement voor streamen

Als je ervoor kiest om geen televisieabonnement meer te nemen en alleen nog maar te gaan streamen, is het belangrijk om te zorgen dat je internetabonnement hier geschikt voor is. Met glasvezelinternet ben je verzekerd van goede streamingprestaties voor meerdere gebruikers tegelijkertijd. Bij kabelinternet ontkom je in sommige gevallen niet aan het afsluiten van een televisieabonnement. Lukt dat wel, kies er dan voor als je wilt streamen met meerdere gebruikers om een abonnement te nemen met een downloadsnelheid van minstens 80 Mbps. Bij DSL-internet is het belangrijk om het abonnement met de hoogst mogelijke downloadsnelheid te nemen, omdat de afstand van je woning tot de wijkcentrale de feitelijke downloadsnelheid kan beïnvloeden. Dit is over het algemeen de goedkoopste optie, maar het is tevens het minst stabiele type internetverbinding.

Er bestaan dus absoluut alternatieven om een traditioneel televisieabonnement te vervangen in de vorm van streamingsdiensten. Feit is wel dat je er wellicht verschillende wilt hebben, en dan tellen de kosten natuurlijk ook op. Als je niet zo bedreven bent in moderne technologie en het bedienen van streamingsdiensten ingewikkeld of eng vindt, is het natuurlijk nog steeds mogelijk om televisie te kijken met een traditioneel televisieabonnement.

Uit de krant