Afbeelding

ICT: wat is ITIL en waar dient het voor?

Advertorial

De ICT is een mooi vakgebied, maar het is ook een ingewikkeld vakgebied dat constant in ontwikkeling is. Het valt niet mee om dat bij te benen, en daarom is structuur zo belangrijk. In het kader daarvan kun je als ICT’er het ITIL-certificaat behalen. Maar wat is dat eigenlijk? Een waarom is het van waarde binnen de IT en is het voor een ICT’er van belang om erin te investeren? We bespreken het nader in dit artikel.

Praktijkoplossingen

ITIL staat voor Information Technology Infrastructure Library en vindt zijn oorsprong bij de Britse overheidsinstantie CCTA, oftewel de Central Computer & Telecommunications Agency). In de jaren ’80, de tijd van grote datacentra, heeft de CCTA normen en processen geïnventariseerd en beschreven. Het resultaat daarvan was een set best practices op het gebied van beheer van Informatie Technologie. Deze praktijkoplossingen zijn vervolgens vastgelegd in een reeks boeken die beschrijft hoe je tot een goede kwaliteit van IT-beheer kunt komen. Ze geven aan hoe een IT-dienstverlener het best ervoor kan zorgen dat klanten de producten en diensten krijgen die zij verlangen.

Waarom ITIL?

Maar waarom is ITIL nu zo noodzakelijk in de IT? Dat komt omdat er in de sector een grote behoefte is ontstaan aan structuur. Omdat het vakgebied en IT-infrastructuur alleen maar complexer wordt en voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Dat moet in goede banen geleid worden. Om dat te kunnen doen, zoekt men naar gestructureerde methoden en aanknopingspunten om het beheer te stroomlijnen. Daarmee kan het serviceniveau tenminste gehandhaafd en gewaarborgd worden, en idealiter zelfs verbeterd worden. ITIL is één van de instrumenten die helpt om voor deze structuur te zorgen.

Waarom het ITIL-certificaat halen als ICT’er?

Als ICT’er kan het van waarde zijn om te investeren in het behalen van het ITIL-certificaat. Omdat een belangrijk instrument is in het IT-beheer, is het ook een uitstekend startpunt. Het biedt, in combinatie natuurlijk met de kennis die noodzakelijk is om het vak überhaupt te kunnen uitoefenen, een perfecte basis om in de sector aan de slag te gaan. Ben je al werkzaam in de sector, dan kan het bijdrage leveren aan het maken van stappen in je carrière.

Sinds het ITIL-certificaat in 1989 geïntroduceerd werd, heeft het al verschillende evoluties ondergaan. Sinds 2019 zijn we aanbeland bij ITIL 4, wat momenteel de meest recente versie van het certificaat is dat men kan behalen.

Uit de krant