Afbeelding

Geen eigen grond? Overweeg een volkstuintje

Advertorial

Wie in de stad op het welbekende driehoog achter woont, heeft weinig ruimte om van de buitenlucht te genieten. Er bestaan wel de nodige tips & tricks voor een mini-moestuin op het balkon, maar als je even zoekt op de prijzen van een volkstuintje in jouw stad, raak je vanzelf geïnspireerd. Zo duur is dat namelijk niet op jaarbasis. En je krijgt er veel meer voor terug dan alleen een stukje grond. 

Ontspannen net buiten de stad

Vaak liggen die volkstuintje net buiten de stad, waar de tuiniers in alle rust hun groenten, fruit en kruiden kweken. Op zich werkt het zaaien, bewateren, wieden en dieven al ontspannend, maar het is de totale ambiance die het tot zo’n idyllisch plekje maakt. En om aan het eind van de dag even tevreden en met een welverdiend drankje terug te kijken op het werk, neem je samen met je collega-hoveniers plaats op de gezellige 6 persoons tuinset of andersoortige zithoek, waar vaak genoeg ruimte voor is. 

Nieuwe contacten en inspiratie opdoen

Door af en toe even contact te zoeken met je nieuwe moestuinburen leer je namelijk vanzelf meer over de verzorging van de tomaten, courgettes of palmkool. Het hele jaar door is het in ons klimaat prima mogelijk om je eigen seizoensgroenten te kweken, waarmee je vaak het leeuwendeel van de huurprijs uitspaart: je hoeft er niet meer voor naar de supermarkt. Nodig op gezette tijden dus de andere aanwezigen uit om plaats te nemen op je tuinset, dit is niet alleen gezellig maar ook leerzaam en duurzaam op twee vlakken: eigen groenten werken minder transport- en verpakkingskosten in de hand, en jij bent veel goedkoper uit. 

Stress wegharken

Al harkend, spittend en snoeiend heb je tijdens alle seizoenen een mooie en nuttige uitweg van de alledaagse stress. Het is daarom niet zelden zo dat huurders van een volkstuintje er hun hele weekend doorbrengen. Overnachten mag er meestal niet (soms wel!), hoe dan ook is het louterend om van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat ver weg van de drukte te vertoeven. Tussen de kleuren en geuren van je eigen lavendel, basilicum, rozemarijn, frambozen en aardbeien. 

Extra zakcentje verdienen via lokale horeca

Wie het kweken eenmaal in de vingers heeft, neemt contact op met bevriende horeca-ondernemers om grote hoeveelheden kruiden en groenten aan te verkopen. Deze kunnen immers op hun menukaarten mooie sier maken met lokale en seizoensgebonden ingrediënten, en jij strijkt een extra zakcentje op. 

Informeer bij je gemeente

Voordat je je erin stort, is het zaak om informatie in te winnen, want kijken kost je niets. Is er een wachtlijst, in welke buurt liggen de volkstuintjes, wat zijn de huurprijzen en voorwaarden en hoeveel grond kun je huren? Ideaal is het natuurlijk als er een klein schuurtje bij zit, waar je je gereedschappen, tuinset en andere spullen opslaat. Kijk ook even naar de parkeergelegenheid in de buurt, hoewel het slimmer is om de fiets te pakken. Vraag naar de minimale huurperiode om niet al te lang aan het volkstuintje vast te komen zitten. Overigens zijn er maar weinig tuiniers die hun felbegeerde, gemoedelijke stekkie snel de rug toekeren.

Uit de krant