Afbeelding

Beginnende ondernemer? Hier 5 tips!

Advertorial

Ben je recent voor jezelf begonnen? Dan hoop je uiteraard dat jouw bedrijf een succes wordt. Helaas is dit geen uitgemaakte zaak. Je moet namelijk zelf de nodige dingen regelen om goed van start te kunnen. Veel ondernemers weten alleen niet wat zij wel en niet moeten regelen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten we namelijk 5 tips voor de beginnende ondernemer op een rijtje.

1. Schrijf jezelf in als ondernemer

Veel mensen die als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan, vragen zich af of het noodzakelijk is om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dit is nodig als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Lever je producten en/of diensten aan derden en maak je daar winst mee? Dan ben je ondernemer en moet jij je dus inschrijven bij de KVK. Wanneer je niet aan de criteria voldoet is het niet nodig om je in te schrijven als ondernemer.

2. Open een bedrijfsrekening

De kans is groot dat je wel aan de bovenstaande criteria voldoet en je dus in moet schrijven bij de KVK. Als dit het geval is, is een bedrijfsrekening openen ook aan te raden. Dit is weliswaar niet voor ieder bedrijf verplicht, maar toch heeft het wel de voorkeur. Met een zakelijke rekening scheid je zakelijk geld en privégeld namelijk van elkaar. Op deze manier is het direct duidelijk welke afschrijvingen zakelijk en welke privé zijn. Hierdoor kost boekhouden je (veel) minder tijd. Als je zo’n rekening wilt openen, kun je bij een zakelijke bank terecht. Je betaalt overigens iedere maand voor het gebruik van een bedrijfsrekening. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. 

3. Verzeker jezelf goed

Wanneer je in loondienst werkt, zorgt een werkgever ervoor dat je goed verzekerd bent. Ga je als zelfstandig ondernemer aan de slag? Dan ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Omdat veel verzekeringen niet verplicht zijn, is lang niet iedere ondernemer goed verzekerd. Zonde, want dit kan problemen opleveren. Zo komt er bijvoorbeeld geen geld binnen wanneer je als gevolg van arbeidsongeschiktheid niet kunt werken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is dan ook aan te raden als je voor jezelf begint. Ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is wat ons betreft zeker het overwegen waard.

4. Ga op zoek naar klanten

Als je jezelf ingeschreven hebt bij de KVK, een zakelijk rekening hebt geopend en verzekeringen hebt afgesloten, kun je op zoek gaan naar kanten. Misschien staan de klanten voor jouw product of dienst in de rij, maar dit is helaas lang niet altijd het geval. Vaak moet je als ondernemer zelf actief op zoek naar klanten. Je kunt consumenten of bedrijven rechtstreeks benaderen, maar je kunt ze ook bereiken door middel van adverteren.

5. Stel de boekhouding niet uit

De laatste tip uit dit rijtje heeft betrekking op de boekhouding. Veel beginnende ondernemers hebben hier geen kaas van gegeten, waardoor zij het uitstellen. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien niet zo’n probleem lijkt, is het niet verstandig om het voor je uit te schuiven. Je bent dan vaak veel meer tijd kwijt dan wanneer je er bijvoorbeeld iedere week een paar uurtjes mee bezig gaat.

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief