Afbeelding
Hypotheek4Starters

“Minder concurrentie op de woningmarkt door rentestijging”

Advertorial

Sinds de start van de statistiek in 1995 stegen de woningprijzen dit jaar in januari naar een recordniveau. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in Nederland van het Kadaster en het CBS. Hoewel de huizenprijzen momenteel nog steeds stijgen, lijkt er een verkoelend briesje aanwezig te zijn op de woningmarkt. “Doordat de rente óók stijgt is er minder concurrentie op de woningmarkt. Ideaal als je een woning wilt kopen,” meent Rens Kamer van Hypotheek4Starters. Wij vroegen de hypotheekadviseur naar zijn verwachtingen over de huizenmarkt in 2022. 

1.          In 2020 dachten huizenexperts dat huizenprijzen zouden dalen. In plaats daarvan zijn huizenprijzen nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het dat de voorspelling in de realiteit heel anders is gebleken?

In de coronatijd is de woningmarkt op volle toeren blijven draaien. De meeste mensen behielden hun baan en konden thuis het werk voortzetten. Veel mensen waren het zat om samen aan de eettafel te werken. In dezelfde tijd bleven de rentes erg laag, waardoor verhuizen aantrekkelijk was. Dit dreef de belangstelling in huizen enorm op en zo ook de prijzen.

2.        Is het nu verstandig om af te wachten als de huizenprijzen zo hoog zijn?

Er is structureel een tekort aan woningen en dat zal voorlopig zo blijven. Uiteraard kan de waarde dalen. Dat is het risico, als je een woning koopt. Ik verwacht niet dat de huizenprijzen snel zullen dalen, vanwege de rentestijging. Er is nog steeds vraag naar koopwoningen en de rente staat relatief laag, zeker wanneer je dit vergelijkt met de historische rente. Momenteel is er minder concurrentie door de rentestijging. Ideaal als je een woning wil kopen!

3.        Is het in de krappe huizenmarkt aan te raden zonder voorbehoud te bieden om sneller aan een koophuis te komen?

Ik raad dit nooit aan. Dit omdat er grote financiële consequenties aan vastzitten. Komt de financiering niet rond, dan betaal je 10% van de koopsom aan de verkoper. Beter is om met de hypotheekadviseur af te stemmen binnen hoeveel tijd je een hypotheek kunt rondmaken. Je kan dan bijvoorbeeld het financieringsvoorbehoud verkorten en/of het voorbehoudsbedrag verlagen wanneer je eigen middelen hebt om in te brengen. Zo wordt jouw bod tóch aantrekkelijk.

4.        Hoeveel moet je overbieden in 2022?

Dat is heel lastig om te zeggen. Dit verschilt per huis en per wijk. Over het algemeen nemen de overbiedingen iets minder extreme proporties aan dan in het begin van dit jaar. Dit komt mede door de rentestijging, stukje afvlakking van de vraag en de economische onzekerheid. Mijn advies is om een aankoopmakelaar te benaderen, die je daar goed in kan adviseren.

5.        Welke stappen kunnen starters op de woningmarkt nemen wanneer een gebrek aan vermogen ervoor zorgt dat ze geen geschikte woning kunnen kopen?

Voor starters (zie startershypotheek afsluiten) is het een extra uitdaging om een woning te kopen, omdat ze vaak minder eigen geld hebben. Degene die al een woning bezit, heeft vaak een grote overwaarde die ze kunnen inzetten. Mijn advies is om niet op te geven en rustig door te sparen. Uiteraard kan je ook met ouders overleggen of er mogelijkheden zijn voor een schenking waardoor het voor jou als starter iets makkelijker wordt. Let er wel op dat de verhoogde vrijstelling (€ 106.671,-) nog geldt tot januari 2023. Daarna wordt het verlaagd naar € 27.231,-. Wat wel scheelt is dat wanneer je tussen de 18 tot 35 jaar oud bent en een woning koopt van maximaal € 400.000,-, dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. Dan heb je een stuk minder eigen geld nodig.

6.        Wat voor soort hypotheek past bij de huidige woningmarkt?

Dat is voor iedereen verschillend. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, zal je de hypotheek minimaal lineair of annuïtair in 30 jaar moeten aflossen. Heb je de hypotheek vóór 2013 gesloten? Dan kun je nog gebruik maken van het overgangsrecht.

7.        Van welke wijzigingen in de hypotheekregels van 2022 hebben woningzoekenden het meeste profijt?

Dat je in sommige situaties geen overdrachtsbelasting betaalt. Al is de regel al in 2021 ontstaan. Verder is de NHG kostengrens verhoogt en de borgtochtprovisie verlaagt.

8.        Wat zou de overheid in jouw ogen kunnen doen om mensen aan een koopwoning te helpen?

Simpelweg meer woningen bouwen in het starterssegment. Echter door complexe regels en de woningvraag is het niet zo makkelijk om dit zo maar te realiseren. De jubelton afschaffen, kan wellicht ook weer wat lucht geven en de ongelijkheid wegnemen. Dit heeft de overheid inmiddels al aangekondigd.
Uit de krant