Afbeelding

Optimaliseer de werkvloer: vijf redenen om een VCA certificaat te halen

Advertorial

Een VCA certificaat is belangrijk voor veel bedrijven. VCA is de afkorting voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Er bestaat een variant voor leidinggevenden, de VCA VOL diploma. Deze vijf redenen motiveren tot het behalen van een dergelijk certificaat. 

Veiligheid staat voorop

Een werkvloer moet allereerst een plek zijn waar werknemers zich niet alleen prettig, maar ook veilig voelen. Een aantal branches waar VCA gewenst is: transport, logistiek, werktuigbouw, civiele techniek, bouw, montage en chemie. Eigenlijk elk beroep waarbij de uren niet louter achter een bureau doorgebracht worden. Denk dus aan magazijnen, loodsen en andere werkplaatsen, ook op locatie. Het diploma kan ook versneld gehaald worden: kijk op In1keerVCA

Je verbetert de uitstraling van je bedrijf

De uitstraling van een bedrijf wordt vaak onderschat. Zo is bijvoorbeeld de toon die onderling gehanteerd wordt, merkbaar voor afnemers en relaties. Dat geldt ook voor de veiligheid: als hiermee niet nauwkeurig wordt omgesprongen, zien buitenstaanders dat vroeg of laat. Daarom is een VCA certificaat iets waarmee je voor de dag kunt komen: je straalt als bedrijf uit veiligheid voor alles te stellen. 

Je creëert inzicht en bewustwording bij de werknemer

Met name het onderdeel milieu is interessant in een VCA cursus. Werknemers leren meer over bijvoorbeeld chemische stoffen en werkzaamheden en dat geeft een breder inzicht in het effect daarvan op het milieu. Daarnaast worden ze meer bewust van waar ze eigenlijk mee bezig zijn en welk doel het dient, in een wereld waarin veel mensen zich slechts een schakel in een groter geheel voelen. Zo betrek je werknemers dus meer bij de bedrijfsfilosofie. 

VCA komt van pas tijdens verdere carrières

Voor leidinggevenden die een carrièreswitch maken, is het fijn om een papiertje te hebben dat ze mee kunnen nemen in hun verdere loopbaan. Als werkgever gun je dat aan je werknemers. Zelf sta je op die manier bekend als degene die zijn zaken niet alleen goed voor elkaar heeft, maar ook goed voor zijn personeel zorgt. Dat betaalt zich op een gegeven moment uit - bijvoorbeeld in nieuwe, gemotiveerde krachten die weten dat jij voor een veilige werkvloer zorgt. 

Het is leerzaam voor in de dagelijkse praktijk

Die bewustwording en inzichten nemen werknemers mee in de praktijk van het dagelijks leven. Veel veiligheidsregels zijn immers ook van toepassing in huis en bij allerlei klusjes. Denk aan iets ogenschijnlijk simpels als het neerzetten van een ladder of steiger, of het hanteren van apparatuur die veel decibellen en rondvliegend materiaal produceert (zagen, slijpers, kantmaaiers), en waar je dus een veiligheidsbril bij opzet. 

Uit de krant