Afbeelding

Rookmelder vanaf 1 juli 2022 verplicht: waarop letten bij je aankoop?

Advertorial

Vanaf 1 juli 2022 dient ieder huis voorzien te zijn van voldoende rookmelders. Dat wil zeggen dat er op iedere verdieping van iedere zelfstandige woning minimaal één rookmelder moet hangen. De verplichting gold al voor nieuwbouwwoningen die na 2003 gebouwd zijn, maar gaat nu dus gelden voor ieder huis.

Op tijd een rookmelder aanschaffen

Je hoeft natuurlijk niet tot 1 juli te wachten met het aanschaffen van een rookmelder. Deze slimme apparaten kunnen immers levens redden, dus het kan nooit kwaad om er voldoende op te hangen in huis. Wil je een goede rookmelder kopen? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een vergelijker als DeBeste.com. Deze website update steeds weer met de beste en nieuwste modellen, zodat je zeker weet dat je een gedegen rookmelder in huis haalt die voldoet aan de wetgeving. Volgens de Nederlandse wet dient een rookmelder namelijk een Europees EN 14604 certificaat te hebben, alsook een CE-markering. Een model op netstroom heeft tevens een NEN 2555 certificaat nodig.

Rookmelder voor rook en koolmonoxide

Er zijn verschillende soorten rookmelders, met diverse specificaties en ook weer in variërende prijsklassen. Is een duurder model beter? Niet per se beter, maar vaak hebben ze meer functies. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook koolmonoxide meting doen. Koolmonoxide is een reukloos en onzichtbaar gas dat kan ontstaan door lekken in de cv ketel of de (kapotte) afvoerpijp van de kachel. Ook hierbij dient er ingegrepen te worden, omdat je hier bij een te hoge inname misselijk door kunt worden of zelfs door kunt overlijden. Een combi-melder wordt daarom aangeraden door de brandweer in ruimtes waar een verbrandingstoestel aanwezig is.

Op accu of netstroom

Een rookmelder gaat gemiddeld gezien 7 jaar mee, maar er zijn ook modellen die 10 jaar meegaan. Daarna is het eigenlijk altijd slim om je huidige model te vervangen, omdat de kwaliteit van de sensor achteruit kan gaan. Bij een batterij rookmelder gaat het apparaat piepen wanneer de batterij bijna leeg is. Bij een rookmelder op netstroom zit je in principe nooit zonder stroom, maar deze hebben vaak voor de zekerheid een back-up batterij voor mocht de stroom uitvallen. Welk model je ook kiest, het is aan te raden om je rookmelder eens in de maand te testen, om zeker te weten dat hij nog werkt. Zorg er daarnaast voor dat je hem regelmatig afstoft, aangezien stof de werking kan beïnvloeden.

Altijd op de hoogte met een slimme rookmelder

Een andere factor die de rookmelder prijziger dan gemiddeld kan maken is het feit of het een koppelbare en slimme rookmelder is. Een koppelbare rookmelder zorgt ervoor dat als er één rookmelder rook detecteert, alle gekoppelde melders in huis afgaan. Kies je voor een slimme rookmelder? Dan kun je zelfs notificaties op je smartphone ontvangen. Zo zou je direct op de hoogte zijn als je niet thuis bent, en kun je dus tijdig ingrijpen. Daarnaast kun je via de app zien welke rookmelder de rook heeft gesignaleerd, zodat je weet in welke zone van het huis de brand begint te woeden.

Rookmelders redden levens

Welk type rookmelder je ook kiest, je moet er dus in ieder geval voor zorgen dat je hem regelmatig test. Hang er minimaal één op iedere verdieping, maar meerdere stuks plaatsen kan nooit kwaad, zeker niet bij een groot huis. Zo komt een extra rookmelder van pas in de wasruimte, aangezien de droger de grootste boosdoener is van woningbranden (door opgehoopt stof).

Ook magnetrons, ovens, andere elektrische apparaten en droog gekookte pannen brengen risico’s met zich mee, zo werd eerder al duidelijk toen bewoners in Bussum werden gered nadat hun rookmelder af ging door een pannetje op het vuur. Zij waren zelf op zolder en hoorden beneden het signaal. Daardoor konden zij tijdig alarm slaan. Kortom, rookmelders kunnen levens redden, dus zorg dat je voldoet aan de wetgeving en dat je zorg draagt voor je eigen veiligheid.

Uit de krant