Afbeelding

Deze 4 zorgkosten kun je voorkomen

Advertorial

Een onverwachte rekening van je zorgverzekeraar is nooit leuk. Toch gebeurt het vaak: vorig jaar werd 1 op de 4 Nederlanders verrast door hoge kosten die niet vanuit de zorgverzekering worden gedekt. Om te voorkomen dat er een dikke rekening bij jou op de mat ligt, delen we 4 tips om zorgkosten te voorkomen.

1. Hoge tandartskosten

Als je naar de tandarts of mondhygiënist gaat, dan worden de kosten niet vergoed vanuit je basisverzekering. Een tandartsverzekering dekt een groot deel van deze kosten wél. Soms wordt zelfs het volledige bedrag vergoed.

Als je gebit prima in orde is, dan heb je aan een (half)jaarlijkse controle door de tandarts vaak genoeg. Dan heb je eigenlijk ook geen tandartsverzekering nodig. Ben je meestal meer geld kwijt aan de tandarts? Dan kan het voordeliger zijn om een tandartsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt alle kosten voor de controle en de kosten voor probleemgerichte consulten. Ook worden andere behandelingen tot 80 procent vergoed.

2. Kosten voor ongecontracteerde zorg

Je zorgverlener heeft contracten afgesloten met ziekenhuizen en behandelaars in het hele land. Als je voor een gecontracteerde zorgverlener kiest, dan wordt de behandeling volledig vergoed. De kosten gaan wel eerst van je eigen risico af.

Als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener moet je meestal zo’n 20-25 procent van de zorgkosten uit eigen zak betalen. Voor een behandeling van bijvoorbeeld 1000 euro betaal je dan dus zo’n 200 tot 250 euro zelf. De kosten soms dus snel oplopen.

Controleer dus altijd goed of het ziekenhuis of de zorgverlener waardoor je je wil laten behandelen een contract met jouw zorgverzekeraar heeft. Weet je niet zeker of een zorgverlener gecontracteerd is? Bel of mail dan je zorgverzekeraar om dit na te vragen. Zo weet je zeker met welke kosten je rekening moet houden. Ook heb je dan nog de kans om over te stappen naar een gecontracteerde zorgverlener. 

3. Kosten voor medicijnen

Wil je gebruik gaan maken van nieuwe of andere medicatie? Dan kan het zijn dat je hier een eigen bijdrage voor moet betalen. Bij je zorgverzekeraar kun je navragen welke medicijnen er wel en niet vergoed worden.

Verder is het goed om te weten dat je voor medicatie altijd eerst eigen risico betaalt. Als je voor dit jaar geen eigen risico meer over hebt, dan worden de kosten vaak helemaal vergoed. Heb je je eigen risico nog niet opgemaakt? Dan gaan de kosten voor de medicatie eerst van je eigen risico af. Je zorgverzekeraar kan je vertellen hoeveel eigen risico je nog open hebt staan.

3. Aftrekbare zorgkosten

Soms kun je bepaalde medische kosten deels of volledig terugkrijgen van de Belastingdienst. Het gaat dan om specifieke zorgkosten die je voor jezelf of voor iemand anders, zoals een naaste, hebt gemaakt. Dit kunnen kosten voor medicijnen zijn, of kosten voor hulpmiddelen. Wel moeten de gemaakte zorgkosten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Op de website van de Belastingdienst zie je of je hiervoor in aanmerking komt en welke kosten je jaarlijks mag aftrekken.

Uit de krant