Afbeelding

Een uittrekbaar windscherm op je… thuiskantoor?

Advertorial

Thuiswerken leek in 2020 flink op weg om de nieuwe standaard te worden. Nog steeds wordt geadviseerd om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Wanneer het aan de BOA Bond Nederland, werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland ligt, gaat dit veranderen. Zij hebben opgeroepen om het werken vanuit huis niet aan te raden, maar zelfs verplicht te stellen. Volgens de organisaties en bonden zijn hier meer voordelen dan nadelen aan verbonden én werkt het beter dan het instellen van een avondklok, waarover gesproken is door de regering.

Drukte vermijden door mensen thuis te laten werken
We willen samenscholing, drukte en samenkomen van grotere groepen mensen vermijden. Zolang mensen echter naar het werk moeten, is het onvermijdelijk dat mensen elkaar tegenkomen, zo wordt geredeneerd. Tegelijkertijd wordt gesteld dat de werknemers niet zomaar kunnen eisen dat zij vanuit huis gaan werken. Er is overleg nodig met de werkgever, zodat de mogelijkheden bekeken kunnen worden, samen met de wenselijkheid en de mogelijke faciliteiten die getroffen moeten worden.

Daarom wordt opgeroepen dat de overheid hier een actieve rol binnen gaat spelen. De overheid is namelijk wel in staat om het thuiswerken te verplichten, waardoor de werkgevers wel overstag moeten gaan; een andere optie hebben zij immers niet wanneer het een verplichting wordt in plaats van een vriendelijk verzoek.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn hier nog harder in
Er wordt al veel langer opgeroepen om thuiswerken de nieuwe standaard te maken. Zowel MKB-Nederland als werkgeversorganisatie VNO-NCW riepen al voor de coronamaatregelen op om werken vanuit huis de nieuwe standaard te maken. Onder andere om drukte op de wegen te vermijden, tijdsverlies op te vangen wat gepaard gaat met reistijden en tal van andere voordelen.

De organisaties zijn zich er wel van bewust dat lang niet iedereen vanuit huis kan werken. Van de 6,5 miljoen werkende Nederlanders kan zeker 4,5 miljoen mensen niet vanuit huis werken, omdat zij fysiek op de werkplek aanwezig moeten zijn.

Wat betekent dit voor de gemiddelde Nederlander?
Een groot gedeelte van de Nederlanders kan dus wél vanuit huis werken en de kans is groot dat dit onderwerp binnenkort op tafel komt bij het gesprek met de werkgever. Wordt er verzocht om vanuit huis te gaan werken, maak dan goede afspraken met de werkgever. Zo is bereikbaar moeten zijn tijdens kantooruren een eis die je baas wel kan stellen, maar buiten kantooruren is dat niet mogelijk tenzij je afwijkende werktijden afgesproken hebt.

Heb je aanpassingen nodig in je woning om vanuit huis te werken? Overleg dan ook met je baas. Grote kans dat er een potje is om een bijdrage te doen aan die nieuwe bureaustoel, een nieuw bureau of een groter scherm dat de baas gewoon van de belastingen af kan trekken. Misschien kun je zelfs een bijdrage krijgen voor een uittrekbaar windscherm om buiten te kunnen werken in de zomer. Niet geschoten is altijd mis en zeker wanneer thuiswerken verplicht zou worden, zijn er mogelijkheden om een kwalitatief thuiskantoor in orde te maken.

Uit de krant