Afbeelding
Foto: BussumsNieuws

Inzameling pmd in ‘t Gooi moet beter, vindt de GAD: vanaf volgende week controles in de wijken

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - De GAD is helemaal klaar met de mensen die afval, dat geen pmd is, tóch in de pmd-container doen. Daarom vinden er vanaf volgende dinsdag extra controles plaats in verschillende wijken. “Het doel hiervan is inwoners te informeren, niet te beboeten”, benadrukt de Gooise afvaldienst.

Regelmatig worden ladingen pmd (verpakkingen van plastic, blik of drinkpakken) afgekeurd door de verwerker van het ingezamelde pmd. Er zit dan afval in dat geen pmd is en kan dan niet goed gerecycled worden. Daarom zullen medewerkers van de GAD vanaf volgende week tot medio juni volgend jaar verschillende wijken in de regio controleren. Om een zo reëel mogelijk beeld te krijgen van de hoeveelheid en type vervuiling, meldt de GAD bewust niet waar de controles plaatsvinden.

Een woordvoerder van de GAD benadrukt nog maar eens dat het doel écht informeren en niet beboeten is. Vaak weten mensen ook niet dat iets - bijvoorbeeld een opblaasbaar zwembad of tandenborstel - helemaal niet in de pmd-container thuishoort. Ook komt het voor dat er nog etensresten aan het plastic vastzitten. “Maar dat is zo ontzettend vervuilend, het levert echt problemen op.”

De controles vinden plaats tijdens reguliere pmd-ophaaldagen. De controleurs lopen voor de vuilniswagen uit om de containers langs de weg te controleren. Vaak komen zij snel achter de containers waar niet-pmd in zit, vervolgens de zegsvrouw. “Vaak zijn die containers net wat zwaarder.” 

Aan de kliko waarin de GAD-controleurs verkeerd afval aantreffen, hangen zij een kaart aan. Hierop staat informatie over het goed aanbieden van pmd-afval. Ook worden inwoners gewezen op de afvalwijzer op gad.nl en in de app. Hierin kunnen inwoners producten opzoeken waarbij wordt aangegeven bij welke afvalstroom dit hoort.

Uit de krant