Doe jij ook mee?
Doe jij ook mee? Foto: Matthijs Siers

Trossen los voor de tweede Water Cleanup

Natuur en Milieu

NAARDEN - Na een eerste succesvolle Water Cleanup rondom Muiden en Muiderberg dit voorjaar, gooit het team van de Water Cleanup de trossen weer los. Organisatoren Feye, Matthijs en Petra richten hun schepnetten dit keer op het waterrijke Naarden op zondag 10 oktober.

Het gezamenlijk doel is het terugdringen van plastic troep in het water én meer bewustwording creëren. Het team roept zo veel mogelijk watersporters en watersportverenigingen op om mee te doen met de schoonschepactie. “Het watersportseizoen loopt ten einde en na een paar mooie nazomerse weken ligt er troep in het water. Het is goed om daar met alle watersporters bij stil te staan en samen de boel schoon te scheppen. Zo houden we onze waterrijke omgeving aantrekkelijk”, aldus Petra Olgers, een van de initiatiefnemers.

‘Gaaf toch!’

Onder de deelnemers bevinden zich onder meer zeilers, roeiers en vele suppers. Feye van Olden, ook actief zwerfvuilprikker, vertelt dat het enthousiasme om te participeren groot is. “Surf- en skatewinkel Kiboco uit Bussum en de Naardense supverhuur Suppen in Naarden doen beide mee met verschillende soorten supboards. De supclubs stellen zelfs een aantal boards beschikbaar voor mensen die zich hierbij willen aansluiten. Gaaf toch!” Vestingvaart Naarden organiseert een speciale ‘Plastic-Soup-Vaart’ met deelnemers vanuit de Lions Club Naarden. Ook hierbij is een mogelijkheid aan te sluiten. Onder begeleiding van zwerfvuilambassadeur Freek Eshuis laten de ‘troeptrimmers’ zich deze dag afzetten op de vestingeilanden, waar veel zwerfafval ligt.

De Water Cleanup Naarden valt samen met de laatste dag van de landelijke waterbazencampagne ‘Scheppen voor schoon water’ van de waterschappen. De officiële aftrap wordt om 11.00 uur verricht door Peter Smit, dagelijks bestuurder van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Han ter Heegde, burgemeester van de gemeente Gooise Meren. De bestuurders stappen daarna in een bootje om zelf ook mee te scheppen. De Water Cleanup Naarden start om 11.00 uur aan de Nieuwe Haven in Naarden-Vesting.

Aanmelden

Meld je aan en maak kans op een sup. Doe jij ook mee? Aanmelden kan via de website watercleanup.nl. Deelnemers kunnen zelf kiezen waar ze met een eigen sup, bootje of kano aan de slag gaan. Afvalprikken al wandelend langs de oevers wordt ook erg gewaardeerd. Deelnemers die hun ‘vangst’ registreren in de Litterati-app met de code ‘WATERBAZEN’ maken ook nog eens kans op het winnen van een sup. Hoe dat precies werkt is te lezen op de website van de Watercleanup.nl of op www.waterschappen.nl/waterbazen/scheppenvoorschoonwater.

Uit de krant