Kinderen bij de Mestfabriek.
Kinderen bij de Mestfabriek. Foto: Jaap Vlaanderen

Leerlingen Vondelschool bij kick-off van nieuw educatief GNR-programma

Natuur en Milieu

BUSSUM - Groep 7 van de Vondelschool uit Bussum had gistermorgen de primeur met het nieuwe educatieve programma ‘Ontdek de Gooise heide’ rond de schaapskooi op de Blaricummerheide. 

Het nieuwe programma had vorig jaar al moeten starten maar vanwege corona is dat toen niet doorgegaan. “Ook nu was het nog spannend maar door het te verschuiven naar de maand juni is het gelukt. Normaal gesproken draait het programma in maart/april, net na de lammertijd”, laat GNR-woordvoerder Ines van Hees weten.

(Tekst loopt verder onder de foto)


De schoolkinderen samen met IVN-gids Rob le Febre. - Foto: Jaap Vlaanderen

Er was veel vraag naar een nieuw programma. “Het onderwijs is de laatste jaren flink veranderd en daarmee was het vorige lesprogramma verouderd.” Het Goois Natuurreservaat (GNR) wilde het lesprogramma en de inhoud van het schaapskooi-bezoek graag actualiseren en laten aansluiten bij het (digitale) onderwijs van vandaag. De Stichting Omgevingseducatie (OGVE) heeft het programma samen met het GNR inhoudelijk en didactisch vernieuwd. “Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in contact komen met de natuur. Inmiddels hebben tien scholen met hun groepen 7 zich aangemeld voor het programma. Dat zijn ongeveer 380 leerlingen.”

Een poule van tien natuurgidsen van het IVN Gooi en omstreken zorgen samen met de boswachters voor de begeleiding. Voorafgaand aan het schaapskooibezoek ontvangt de leerkracht een docentenhandleiding ‘Waar denk je aan bij heide’. Dit is bedoeld ter voorbereiding. Na het bezoek aan de hei vindt er een terugkoppeling plaats in de vorm van een journaal dat kinderen aan elkaar presenteren.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Tijdens de toespraak van Karin Kos, directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat. - Foto: Jaap Vlaanderen

Het ontwikkelen van het nieuwe educatieve programma is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Lakeland Foundation (4.000 euro) en de Vrienden van het Gooi (3.000 euro). Karin Kos, directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat is enorm blij met deze steun. “Het onderstreept dat niet alleen het Goois Natuurreservaat het belang van educatie inziet. Als het gaat om de natuur- en erfgoedwaarden dan is het volstrekt helder dat deze waarden alleen door educatie veiliggesteld kunnen worden. We hopen natuurlijk dat de kinderen van de Bussumse Vondelschool met mooie verhalen naar huis gaan en het verder vertellen.”

Educatievisie

De GNR-doelstelling is dat elke kind in zijn of haar basisschoolperiode (fysiek) in contact komt met het Goois Natuurreservaat. Om hiermee een eerste band te krijgen met hun leefomgeving. Van Hees: “We noemen dat wel eens; natuurbescherming op de lange termijn.”

‘Ontdek de Gooise heide’ is niet het enige programma. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe ‘Educatievisie’ waarin we ons richten op het gehele onderwijs van groep 1 van het primair onderwijs tot 6 vwo van het secundair onderwijs.

Uit de krant