Afbeelding
Foto: Mirjam de Hiep/GNR

GNR: 'Enorme drukte in Gooise natuur is mooi, maar heeft ook een keerzijde'

Natuur en Milieu

BUSSUM - De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in combinatie met het mooie weer zorgen voor een enorme drukte in de Gooise natuur. Prima, vindt het Goois Natuurreservaat (GNR), maar 'houd gepaste afstand van elkaar en respecteer de natuur', is de boodschap.

De drukte van nu is vergelijkbaar met de drukte van de eerste lentezondag in april. Het GNR is blij met al die mensen die van de natuur komen genieten in deze verwarrende tijden om zo even de benen te strekken en wat frisse lucht op te snuiven. "Op zulke momenten realiseer je je hoe belangrijk natuur vlak bij huis is. We zien ook veel nieuwe bezoekers, sporters en veel kinderen die we anders eigenlijk zelden in de natuur zien."  

De drukte heeft ook zijn keerzijde, meent de natuurorganisatie. Zo zou iedereen zijn eigen weg kiezen en lijken regels vergeten of niet nodig. "Onze boswachters zien mensen midden op de hei en in het bos, ver weg van de paden. En dat is nu net het laatste plekje waar dieren hun broodnodige rust zoeken. Houd daarom uw hond aan de lijn op de plekken waar dat verplicht is en blijf op de paden", is de oproep. 

Respecteer het broed- en rustseizoen
De dieren in de natuur zijn namelijk kwetsbaar. Deze week is het broedseizoen gestart. Vogels gaan op zoek naar nestmateriaal en een goede plek om te broeden. Grondbroeders als de roodborsttapuit en de veldleeuwerik maken hun nest midden op de hei. De reeën in het reservaat zijn nu drachtig.  Ook de reeën hebben de komende maanden hun eigen rustige plek nodig, waar ze hun kalf kunnen werpen.  

Uit de krant